Fredagen den 11 maj 2012

Sportfiskares fångstrapportering ger bättre fiske i Vänern

Ökad fångstrapportering av lax och öring från sportfiskare bidrar till bättre forskning och förvaltning av fiskbestånden i Vänern och Klarälven och leder på sikt till ett förbättrat sportfiske. Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, startar nu ett projekt för att samla in data från sportfiskares fångster av lax och öring i Vänern och Klarälven. Projektet, som inleds i april 2012 och löper fram till december 2014, finansieras av Fortums miljöfond.

Under de senaste åren anses sportfiskets fångster av lax och öring ha minskat i Vänern och Klarälven. Bristfällig fångstrapportering från fisket är en av orsakerna till att forskare och förvaltare har svårt att kunna dra klara slutsatser om utvecklingen av lax- och öringbestånden.

- En god kunskap om sportfiskets fångster är en av grunderna till en bra utveckling av sportfisket. Vi sportfiskare kan bidra både till ökad kunskap och en positiv utveckling av Vänerns lax- och öringbestånd genom att rapportera från fisket, säger Peter Belin, projektledare på Sportfiskarna.

Fortum, som carlinmärker 3000 av de 175 000 lax- och öringsmolt som sätts ut varje år, har noterat en vikande trend av antalet återrapporterade märkta fiskar de senaste åren.

- Fångstrapporteringen från sportfiskare är helt avgörande för att vi tillsammans med forskare och myndigheter ska kunna utvärdera och utveckla vår avels- och smoltutsättningsverksamhet. Därför finansierar vi Sportfiskarnas projekt via vår miljöfond, säger Marco Blixt, ansvarig för fiskefrågor inom Fortum Power.

Om projektet

Projektet ska ge ökad kunskap om sportfiskets totala fångster av lax- och öring samt beståndets sammansättning i Vänern och Klarälven. Insamling av fångstrapporter kommer göras vid fisketävIingar och genom att sportfiskare rapporterar sina fångster till projektet via webb, mail eller på annat sätt. Insamlad data används till forskning som kan utveckla fiskbestånden, fiskevården, miljön och sportfisket i Vänern och Klarälven samt Fortums avels- och smoltutsättningsverksamhet. Analys och utvärdering görs av forskare på Karlstads Universitet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Resultatet kommer också att användas av länsstyrelserna runt Vänern för kommande fiskevårdsplan.

Sportfiskarna kommer under 2012 även genomföra ett projekt för gädda och gös i Vänern och det finansieras med regionala fiskevårdsmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Pressmeddelande från: Fortum Sverige AB