Måndag den 2 april 2012

Svenskarna fördubblar sin äggkonsumtion under påsken

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

Att påsken blivit den stora ägghelgen beror bland annat på att ägget anses vara en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på själva påskdagen. En ytterligare anledning är att det under den 40 dagar långa fastan före påsk var förbjudet att äta ägg.

I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Men jämfört med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger vi i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter omkring 350 ägg per år, jämfört med svenskens dryga 200 ägg.

– Vi skulle med gott samvete kunna äta lika många ägg året runt som vi gör under påsken. Ägg är perfekt mat för den som vill leva hälsosamt, eftersom ägg ger en lång mättnadskänsla och innehåller de proteiner, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det är endast C–vitamin som saknas säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i branschorganisationen Svenska Ägg.

Visste du att?

  • Vita höns värper så gott som alltid vita ägg och bruna höns bruna ägg. Att ägg har olika färg har alltså ingenting att göra med hur de producerats, vilket många tror.

  • Skillnaderna i storlek på ägg beror helt och hållet på hönans ålder. Ju yngre hönan är, desto mindre blir äggen. Och vice versa. Storleksmärkningen är densamma som på kläder: S, M, L och XL.

  • Äggulans färg kan vara olika stark beroende på vilken typ av foder hönsen fått att äta. Ägg från hönor som rört sig fritt på lagårdsbacken och kunnat äta nässlor och annat grönfoder, som är rika på det naturliga färgämnet karotin, har ofta knallgula äggulor. Fodret till svenska hönor kompletteras med naturliga råvaror som ger gulan färg, t ex tagetes eller lusernmjöl.

  • Alla ägg i Sverige är stämplade med en bokstavs- och sifferkod för att du ska veta varifrån ägget kommer och hur det är producerat; ekologiskt, frigående utomhus, frigående inomhus eller värpt i en bur där hönan haft tillgång till värprede, sittpinne och sandbad.

  • Ägg har liten påverkan på klimatet jämfört med andra animaliska livsmedel. Det totala bidraget av växthusgaser från äggproduktion är i nivå med kycklingproduktion. Sammanlagt bidrar ett kilo ägg med klimatgaser motsvarande 1,6 kilo koldioxid (koldioxidekvivalenter). Motsvarande siffra för kyckling är 1,5 kilo. För griskött är siffran 4,3 kilo och för nötkött runt 15 kilo koldioxid per kilo kött.
Pressmeddelande från: Svenska Ägg