Porträttet på en av Sveriges mest kända dagboksförfattare ställs ut
Hur såg en av Sveriges mest kända dagboksförfattare ut?
Märta Helena Reenstierna, känd som "Årstafrun", som levde på Årsta gård utanför Stockholm, är en av Sveriges mest kända dagboksförfattare. Mellan 1793 och 1839 förde hon personliga anteckningar om små och stora händelser i vardagen, om glädje och sorg - en viktig källa till hur livet levdes på den tiden. Hittills har ingen vetat hur Årstafrun såg ut, då inga porträtt funnits sparade.
Tack vare dagboksanteckningar
Nu vet vi. Den 3 december 2008 ropade Nordiska museet in en mycket speciell ring på Uppsala Auktionskammare. Det lilla porträttet på ringen, målat på ben, föreställer nämligen Märta Helena Reenstierna. Ringen beställdes av Märta Helena själv som en namnsdagspresent till hennes make år 1796. Konstnären hette Jacob Henric Rönngren.
Det är tack vare dagboksanteckningarna från oktober till november 1796 som ringen kunde identifieras. Dagboken omfattar ett stort antal volymer, ca 5.000 ren- och maskinskrivna sidor, och ärvdes inom Årstafruns familj. Den överlämnades till Nordiska museet som gåva 1946 och finns i museets arkiv.
Porträttet visas nu
Som Nordiska museets styresman Christina Mattsson lovade när ringen ropades in visas den nu för publik. Ringen, med den enda kända bild som finns av "Årstafrun", och en av originaldagböckerna visas på museet nu och fram till 31 mars.