Artikeln publicerad: 081217
Arbetstider på upp till 78 timmar per vecka om inte EU-parlamentet röstar emot

Idag onsdag sker en omröstning i EU-parlamentet som påverkar arbetstiderna för löntagarna i Europa. Tidigare i år kom EU-ländernas arbetsmarknadsministrar överens om nya, sämre regler för arbetstiderna.
Om förslaget till nytt arbetstidsdirektiv går igenom, vore det första gången som EU antar regler som försvagar arbetstagarnas ställning. Regeländringarna kan bl a leda till arbetstider som i praktiken gör det omöjligt för ensamstående med barn att ta vissa arbeten. Inför omröstningen mobiliserar fackliga organisationer och kvinnolobbyn och räknar med att en planerad demonstration kan samla tusentals arbetstagare i protest mot de försämringar som hotar.

- Det är viktigt att veckoarbetstiden ges en rimlig begränsning, att skyddet för arbetstagarnas hälsa och säkerhet förstärks och att vi inte får arbetstider som är omöjliga att kombinera med familjeliv, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

Bakgrund

Det är EUs arbetsmarknadsministrar som tidigare kommit överens om de försämrade villkoren för arbetstiderna, och som nu europaparlamentet skall rösta om.

Arbetsmarknadsministrarnas överenskommelse innebär följande:

1.Veckoarbetstiden kan bli 78 timmar som längst. För säsongsarbetare finns ingen övre gräns alls. Det är innebörden av att möjlighet till undantag från begränsningen i veckoarbetstid slås fast.
- Detta har tillämpats i Storbritannien under lång tid och där lett till en snabb förlängning av den genomsnittliga veckoarbetstiden, säger Sture Nordh. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har upprepade gånger försäkrat att det inte är aktuellt att införa denna regel i Sverige. Det är bra, men den välvilligheten kommer att få stryka på foten när medlemsländer, genom undantagsregeln, börjar konkurrera med varandra om vem som kan erbjuda de för arbetsgivarna mest fördelaktiga arbetstidsreglerna, säger Sture Nordh.

2. Reglerna för jourtid och kompensationsledighet ändras till arbetsgivarnas fördel.
En uppluckring av dessa regler, såsom EUs ministerråd önskar, innebär att skyddet för hälsa och säkerhet försämras genom att exempelvis möjligheten till elva timmars sammanlagd dygnsvila inte tillgodoses.

-Istället bör arbetstidsdirektivet slå fast dessa grundprinciper, men göra det möjligt med avvikelser genom kollektivavtal, säger Sture Nordh. På så sätt kan branschanpassning ske utan att skyddsvärdet i grunden försämras. På denna punkt har vi också EG-domstolens domslut i ryggen som säger att den tid som arbetstagaren står till arbetsgivarens förfogande skall räknas som arbetstid.

3. Arbetsgivarna får en ensidig rätt att införa årsarbetstid. I princip kommer en arbetsgivare att kunna tvinga sina anställda att arbeta 78 timmar per vecka fem månader i sträck, för att sedan ge ledigt resten av året.

- Detta är oacceptabelt, säger Sture Nordh. Redan idag uppfattar många att det är svårt att förena arbetslivet med ett jämställt familjeliv. Med ministerrådets förslag blir det än svårare och omöjligt för ensamstående med barn att ta vissa arbeten.

Pressmeddelande från: TCO - Tjänstemännens Centralorganisation