Var tionde patient drabbas av infektion
Drygt var tionde patient i Sverige drabbas av en infektion när de ligger på sjukhus. Även för sjukhusen i Västra Götalandsregionen handlar det i genomsnitt om var 10:nde patient. Det visar en nationell mätning som Sveriges Kommuner och Landsting presenterar idag.
De tre vanligaste infektionerna som patienter drabbas av i vården är urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation. Män drabbas något oftare än kvinnor. Rikssnittet för samtliga infektioner är idag elva procent. Totalt hamnar sjukhusen i Västra Götalandsregionen på 11,2 procent. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar resultatet att 12 procent av patienterna drabbas. Jämfört med andra regionsjukhus ligger SU bland de bättre trots att de har omfattande inslag av tung vård med transplantationer, cancervård, specialiserad barnsjukvård och annan högspecialiserad vård. Mycket goda resultat visar sjukhuset i Lidköping som har fyra procent vårdrelaterade infektioner. Inom psykiatrin har Västra Götalands län högst antal patienter i landet, cirka 2,7 procent av dessa drabbas av en vårdrelaterad infektion.
För patienterna, och deras anhöriga, leder infektionerna till lidande och längre vårdtid. Alla landsting tar frågan om de vårdrelaterade infektionerna på högsta allvar. Rikssnittet på elva procent ska vara halverat till utgången av 2009. Det är målet för Nationell satsning för ökad patientsäkerhet som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) driver tillsammans med samtliga landsting och regioner i landet. I satsningen ingår också bland annat att stämma av så att rätt läkemedel och rätt dos tas när patienten skrivs in eller ut eller byter vårdenhet samt att förebygga fallskador och trycksår i samband med vård.
Västra Götalandsregionen jobbar på bred front med att öka patientsäkerheten och därmed minska risken för infektioner i vården.
Varje verksamhet har program för att minska vårdskadorna. På många vårdenheter finns en hygienansvarig sköterska eller undersköterska som regelbundet kontrollerar att de basala hygienrutinerna gällande klädregler och handhygien efterlevs, berättar Ingemar Wickström, regionchefsläkare på Centrum för Verksamhetsutveckling.
Program för att minska fallskador i vården håller på att införas på alla verksamheter. Flera goda exempel på sjukhusen visar att trycksår kan med rätt vård undvikas nästan helt. För att nå målet om halverade infektioner i vården krävs ett intensivt arbete på alla nivåer.
Antal drabbade patienter i procent:
Rikssnittet: 11 procent
Västra Götalandsregionen: 11,2 procent
Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 12 procent
Uddevalla Sjukhus: 14 procent
Sjukhuset i Skövde: 9,5 procent
Norra Älvsborgs länssjukhus NÄL: 9,7 procent
Sjukhuset i Lidköping: 4 procent
Kungälvs sjukhus: 12 procent