Tydligare kunskapskrav i skolan - fler nationella prov
- Om vi ska höja resultaten i den svenska skolan krävs tydligare och tidigare kunskapskrav, så att eleverna kan få det stöd de behöver.
Så kommenterar utbildningsminister Jan Björklund propositionen Tydligare mål och kunskapskrav - nya läroplaner för skolan (prop. 2008/09:87), som regeringen i dag har överlämnat till riksdagen.
Propositionen innehåller förslag om ny struktur för läroplaner och kursplaner för grundskolan och motsvarande skolformer. Förslaget innebär bland annat att det ska finnas tydliga kunskapskrav i årskurserna 3, 6 och 9. I dessa årskurser ska elevernas kunskaper också följas upp med obligatoriska nationella ämnesprov i vissa ämnen.
- En målstyrd skola förutsätter att det finns tydliga mål. Annars kommer utbildningen inte att bli likvärdig över landet, säger utbildningsminister Jan Björklund.
- Nationella prov är tydliga kontrollstationer som ger information till såväl lärare som eleverna och deras föräldrar om hur det går i skolan. Då kan hjälp sättas in där det behövs, säger Jan Björklund.
Fakta om propositionens innehåll
Det ska finnas samlade läroplaner för respektive skolform som innehåller skolans värdegrund och uppdrag, övergripande mål och riktlinjer för utbildningen samt kursplaner.
Nya kursplaner i samtliga ämnen ska införas i grundskolan, den obligatoriska särskolan, specialskolan och sameskolan. Strukturen för de nya kursplanerna ska se ut på följande sätt:
* ämnets syfte, och
* centralt innehåll till slutet av årskurs 3, 6 och 9.
Kursplanerna ska kompletteras med kunskapskrav för godtagbara kunskaper i årskurs 3 och 6 samt kunskapskrav för tre av de godkända betygsstegen i årskurs 9. I årskurs 3 ska detta avse svenska, svenska som andraspråk och matematik samt kunskapskrav för de natur- och samhällsorienterande ämnesgrupperna. I årskurs 6 ska detta avse samtliga ämnen förutom moderna språk och i årskurs 9 ska detta avse samtliga ämnen.
Utöver de obligatoriska nationella ämnesproven i årskurs 3 i svenska, svenska som andraspråk och matematik och i årskurs 9 i svenska, svenska som andraspråk, matematik, engelska och NO-ämnena, ska också ämnesprov i svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska användas i slutet av årskurs 6.
Statens skolverk bör ges i uppdrag att se över nuvarande kursplaner och betygskriterier samt utarbeta kunskapskrav.
Regeringens bedömning är att nya kursplaner och kunskapskrav kan införas successivt från och med läsåret 2011/12.