Viltstängsel skyddar inte
Samtidigt som antalet vildsvinsolyckorna ökar explosionsartat så står Vägverket utan effektiva motåtgärder. Det främsta vapen för att bekämpa viltolyckor, viltstängslet, visar sig inte förhindra vildsvin.
Som tidigare rapporterats så fortsätter antalet trafikolyckorna med vildsvin att öka dramatiskt. Detta beror på dels att själva vildsvinsstammens antal har ökat markant, dels att Vägverket inte har några egentliga effektiva lösningar för att förhindra att vildsvinen kommer upp på vägbanan.
Dagens viltstängsel är utformat för att främst förskjuta klövviltets (älg, hjort och rådjur) övergång till ett säkrare avsnitt av vägen. Vildsvinen däremot tar sig med lätthet under stängslet, säger Andreas Lindfors, informatör på Älgskadefondsföreningen.
Något direkt alternativ för att möta den växande vildsvinsstammen verkar inte finnas på Vägverket.
Vi är lite tagna på sängen av de senaste årens vildsvinsutveckling. Viltstängsel, som varit den vanligaste åtgärden för att motverka viltolyckor, har visat sig att inte hindra svinen från att komma ut på vägarna. Därför är det av yttersta vikt att vi snabbt hittar andra effektiva lösningar, säger Lars Nilsson, tf generaldirektör på Vägverket.
Eftersom arbetet för att motverka vildsvinsolyckor inte har kommit igång från varken Vägverkets och Naturvårdsverkets sida, så måste den enskilde bilisten ta ett större ansvar i det förebyggande arbetet. Älgskadefondsföreningen råder därför alla bilister att vara extra uppmärksam för vildsvin mellan skymning och gryning. Anpassa hastigheten efter siktförhållandena. Var också beredd på att vildsvinen kan finnas där viltstängsel är uppsatt.
Om olycka skulle vara framme så bör du inte gå ur bilen. Ett skadat vildsvin är mycket aggressivt och går gärna till anfall. Kör därför ca 200 meter fram på vägen och markera platsen där. Ring sedan 112 och anmäl olyckan. Skulle bilen inte kunna framföras så ring från platsen och invänta polis eller eftersöksjägaren.