Omfattande granskning av äldreomsorgen i Västra Götalands län
De flesta äldre är nöjda, men alltför mycket fungerar inte tillräckligt bra. Det konstaterar Länsstyrelsen i sin granskning av äldreomsorgen i Västra Götalands län.
Länsstyrelsen har 2005-2008 gjort en omfattande granskning av äldreomsorgen i länets kommuner inklusive kommundels- och stadsdelsnämnder. Kommunbesöken på mellan tre och sex dagar med observationer och intervjuer har kompletterats med enkäter. Hemtjänsten och i stort alla äldreboenden och dagverksamheter har granskats.
Länsstyrelsens granskning visar att äldreomsorgen för de flesta fungerar relativt bra och att majoriteten är nöjda. Det är värt att påpeka eftersom det oftast är missförhållanden och problem som uppmärksammas. Direkta missförhållanden är ovanliga, men förekommer (cirka 200 Lex Sarah-ärenden i länet 2007). Däremot visar rapporten på alltför många brister i verksamheterna. Främst gäller det omsorgens innehåll (exempelvis sysselsättning och utevistelse) som ofta är otillräcklig och för dåligt anpassad till den enskilda människan. I flera avseenden kan äldreomsorgen upplevas som alltför oprofessionell för mycket outbildad personal, dålig planering och resultatuppföljning.
Lösningen finns bland annat i mer välutbildad personal och närvarande chefer som arbetar med de äldres livskvalitet i centrum. Dessutom behöver tillräckliga ekonomiska resurser avsättas, främst vad gäller personal, men också till äldrebostäder.
Det är viktigt att den trots allt positiva utveckling som skett i dessa avseenden på senare år inte avbryts av nya besparingstrender, säger Ingemar Sunnerdahl, socialkonsulent vid Länsstyrelsen.