Artikeln publicerad: 081202
Så ska Vättern må bra - även i framtiden!

Vet du att i Vätterns djup lurar varelser som nissöga, röding och stensimpa bland papillsträfse, mattslinke och strandpryl? Och att man över vattenytan och vid stränderna kan få se vitkindade gäss, silvertärnor och drillsnäppor? De här och många andra fiskar, vattenväxter och fåglar bidrar till att Vättern har höga naturvärden. Som ett led i att bevara denna artrikedom, ingår Vättern i Natura 2000, ett europeiskt nätverk av värdefulla områden inom EU. En ny plan har nu tagits fram av Vätternvårdsförbundet och länsstyrelserna runt sjön för att bevara sjöns naturvärden.

Vättern ligger i fyra län - Östergötland, Jönköping, Västra Götaland och Örebro. Våren 2004 enades länen om att gemensamt ta fram en bevarandeplan för hela Vättern. För varje art och naturtyp beskrivs den allmänna statusen, hur arten eller naturtypen "mår", mål, hot, olika åtgärder som behövs och vilken uppföljning som utförs eller skulle behöva utföras för att på sikt få en bild av hur naturvärdena utvecklas.

Den gemensamma planen visar bland annat på vikten av ett samarbete över länsgränserna i framför allt miljöarbetet. Det som händer i Östergötlands del av Vättern påverkar Jönköpings del och tvärtom. Länsstyrelserna har i planen enats om vad som kan utgöra hot mot naturvärdena och hur man kan bevara eller få en bättre miljö i sjön.

- För att behålla alla arter behöver vi ett fortsatt kallt, klart och näringsfattigt vatten med ett siktdjup på mer än 15 meter, säger Linda Vålberg, Natura 2000-samordnare på Länsstyrelsen Östergötland. Det kan du jämföra med många mindre badsjöar, där man knappt ser tårna när man står med vatten upp till midjan.

Av de fåglar som är beskrivna i planen bedöms trenden gå åt rätt håll för alla, utom för silvertärnan som har en negativ trend. Trenden för drillsnäppan går visserligen åt rätt håll, men de skulle behöva bli fler för att nå det mål som man har för arten. Bland de fiskar som ingår i planen bedöms tillstånden för bestånden vara goda och stabila för alla, utom för harr och röding som verkar ha minskande bestånd.

Planen är vägledande men inte bindande och ska tillsammans med andra styrande dokument, t ex ordinarie lagstiftning, vattenvårdsplan, nyttjandeplaner mm, vara en hjälp i miljöarbetet. Därigenom kan de höga naturvärdena bestå och vi kan erbjuda kommande generationer att uppleva de höga värdena som vi upplever idag.

Planen för Vättern finns på att läsa här.

Bakgrund
Inom EU har man bestämt att vissa naturtyper och arter är så sällsynta i ett europeiskt perspektiv att det är skäl för att vissa områden, där dessa finns, ska ingå i ett nätverk som benämns Natura 2000. Vättern har ingått i nätverket sedan år 2000 tack vare ett par av dessa naturtyper, ett par fiskarter och flera fågelarter. Till varje Natura 2000-område ska det upprättas en bevarandeplan. Den beskriver bland annat naturvärdena, vad som kan hota dessa naturvärden och vilka lämpliga åtgärder och mål man har för området.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen i Östergötlands län