html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> H Ä L L E K I S   K U R I R E N - Fler vill köra dubbfritt
Artikeln publicerad: 081201
Fler vill köra dubbfritt

Nästan hälften av göteborgarna skulle välja dubbfria vinterdäck om de skulle köpa nya däck idag. Motsvarande siffra för stockholmarna är 38 procent. Nu är andelen dubbfria vinterdäck 31 procent i Göteborg och 28 procent i Stockholm.

Vägverket har genomfört en undersökning där 1 000 personer i Göteborg respektive Stockholm fått svara på frågor kring vinterdäck. Samma undersökning genomfördes också 2006. Bland resultaten märks följande:

Fler kör dubbfritt 2008 jämfört med 2006. I Göteborg har andelen som kör dubbfritt ökat från 25 procent till 31 procent.

På frågan "Om du skulle köpa vinterdäck idag, vad är då troligast att du skulle köpa" svarade 47 procent av göteborgarna dubbfria däck, en ökning från 2006 då 33 procent svarade att de skulle köpa dubbfria däck. Bland männen skulle en majoritet (mellan 52 och 57 procent) köpa dubbfria däck, medan kvinnorna är mer osäkra. De som skulle välja dubbdäck gör det för att de generellt upplevs säkrare, medan de som skulle välja dubbfria vinterdäck anser att de är "tillräckligt bra" för de egna behoven samt bättre för miljön.

Tre fjärdedelar av de tillfrågade instämmer i påståendet att vägbaneslitage från dubbdäck medför konsekvenser för vår hälsa och fyra femtedelar anser att der är viktigt att däcken inte river upp partiklar. Men fler anser sig känna till fördelarna med dubbdäck jämfört med dubbfria däck.

- Behovet av ytterligare information och kunskap om bland annatdubbfria vinterdäck, är alltså fortsatt stort, säger Lisa Örberg, projektledare vid Vägverket Region Väst.

Ett problem som uppmärksammats på senare år är de partiklar som dubbdäck river loss från gatornas beläggning. Partiklarna finns i luften vi andas och anses framför allt irritera luftvägarna. I många tätorter i Sverige är partikelhalterna för de inandningsbara partiklarna på de mest trafikerade vägarna och gator med höga hus över miljökvalitetsnormen. Det är också svårt att nå det nationella miljömålet om "Frisk luft".

Nya forskningsresultat från SMHI visar att mängden partiklar i luften minskar i tätorter om färre använder dubbdäck. Beräkningarna visar att minskad användning av dubbdäck i stadstrafik är en effektiv metod att sänka partikelhalterna.

Enligt SMHI:s beräkningar skulle dubbdäcksandelen behöva minska till 47 procent för att med säkerhet klara miljökvalitetsnormen vid E6:an genom Gårda. För att klara delmiljömålet för "Frisk luft" för 2010, skulle dubbdäcksandelen för E6:an behöva vara 0 och för Sprängkullsgatan i Haga 17 procent.

I praktiken behövs det dock troligen även andra åtgärder för att reducera partikelhalterna. Bland annat måste trafiken förmodligen minska på vissa högtrafikerade gator och fordon som använder dubbdäck behöver köra långsammare, enligt SMHI:s rapport.

- Vägverket har i flera år informerat om hälsokonsekvenserna av partiklar och de negativa effekterna av dubbdäcksanvändningen på luftkvaliteten. SMHI:s rapport understryker att en minskad dubbdäcksanvändning är ett viktigt bidrag för att få ned höga partikelhalter, säger Lisa Örberg.

I Göteborg samverkar Vägverket med Trafikkontoret och Miljöförvaltningen, Mölndals kommun och Länsstyrelsen Västra Götalands län samt Däcksbranschens Informationsråd.

Pressmeddelande från: Vägverket