Öppet köp innebär att du kan lämna igen en vara inom avtalad tid och få pengarna tillbaka. Men det finns ingen laglig rätt att få lämna tillbaka en felfri vara. Hör efter om öppet köp gäller och i så fall hur länge och om detta ska antecknas på kvittot.
Bytesrätt innebär att du - inom en avtalad tid - får byta till en ny vara eller få ett tillgodokvitto. Många butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt. Spara alltid kvittot.
Internethandel och postorder
Du har rätt att ångra ett köp inom 14 dagar från den dag du tagit emot en vara. Ångerfristen börjar löpa när du fått information om din ångerrätt. Du har rätt till leverans inom 30 dagar från beställningen. Har ni avtalat om en kortare leveranstid gäller förstås det. Läs i kataloger och på webbplatser om betalning och leverans.
Om en vara inte levereras i avtalad tid har du rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Tänk på att du förlorar ditt bästa påtryckningsmedel om du betalar i förskott. Ett gott råd kan vara att betala mot faktura om det är möjligt.
Vid köp på Internet, se till att du vet vem du gör affärer med. Helst ska det finnas telefonnummer till företaget så att du lätt kan nå det om du vill klaga. Om du handlar från utlandet, ta reda på vilken möjlighet du har att ångra köpet. Inom EU är ångerfristen numera minst sju dagar. Mer information finns på Konsumentverkets webbplats www.konsumentverket.se
Julmarknader och torghandel
Namn, adress och telefonnummer till säljaren ska finnas med på kvittot om en vara kostar mer än 300 kronor. Då vet du vart du kan vända dig med eventuella klagomål.
Om du vill klaga på en felaktig vara, vänd dig i första hand till säljaren. Kommer ni inte överens kan du få hjälp hos din kommunala konsumentvägledare. På webbplatsen www.konsumentverket.se kan du läsa mer om dina rättigheter som konsument. Där finns också länkar till de kommunala konsumentvägledningarna. Konsument Europa www.konsumenteuropa.se ger dig goda råd när du ska handla över gränserna inom EU.
Pressmeddelande från Konsumentverket