««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021207 ]
Folkkär Karl-Bertil på årets julfrimärken

Karl-Bertil sorterar post
Den folkkäre Karl-Bertil Jonsson som tar från de rika och ger till de fattiga är motiv på årets julfrimärken. Karl-Bertils ömma moder, stolte far och en postsäck fylld med paket känns igen från TV-filmen Karl-Bertil Jonssons julafton. Den populära berättelsen skrevs av Tage Danielsson och filmen tecknades av Per Åhlin. I år sänds filmen för 27:e gången.

- Egentligen är det julevangeliet Tage Danielsson berättar. En animerad saga för både barn och vuxna, säger Per Åhlin. Vi skojade när vi gjorde filmen och sa "nu ska vi göra en ny Kalle Anka-film". Därför är det så roligt att allt fler ser filmen varje år. Frimärkena blir den slutliga bekräftelsen på Karl-Bertils popularitet, säger Per Åhlin som själv ser programmet varje jul.

Karl-Bertil drömmer
Den 14-årige Karl-Bertil Jonssons idol är Robin Hood. En julafton bestämmer han sig för att göra som sin förebild. När Karl-Bertil jularbetar på Posten någonstans i Sverige tar han julklappspaket från de rika och ger till mindre bemedlade. Pappans skam över sonen byts snart i stolthet när han märker att de rika i staden är nöjda med att deras paket hamnar i nya hem.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har sänts i TV på julafton varje år sedan 1975. För många har den blivit ett kärt och efterlängtat inslag i julfirandet. Tage Danielsson skrev berättelsen om Karl-Bertil 1964 som en del i boken Sagor för barn över 18 år.

Karl-Bertil som jultomte
Romantiska kyrkor i juletid för utrikes brev

Vackra kyrkor, illustrerade i romantisk stil, pryder julens utrikesfrimärken. Kyrkorna är utvalda för sin särpräglade arkitektur och är målade av konstnären Waltraud Fais-Månsson. Bland motiven finns Kiruna kyrka som förra året valdes till Sveriges vackraste byggnad och Sundborns kyrka med målningar av Carl Larsson.

Karl-Bertils familj
Om julpostfrimärkena

Julpostfrimärkena inrikes gäller som porto för ekonomibrev upp till 20 g inom Sverige under julperioden 21 november 2002 till 7 januari 2003 och för julporto under motsvarande tid kommande år. Därefter är frimärkena värda 4,50 kr. Julfrimärkena utrikes gäller med ett prioritaire-märke som porto för brev upp till 20 g över hela världen under samma period. Därefter är frimärkena värda 8 kr.

Rullfrimärke:
Far och son
Karl-Bertil Jonssons julafton

Varje julafton sedan 27 år tillbaka sänder SVT Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Nu kommer denna numera klassiska julsaga på julfrimärken och förgyller jul- och nyårshälsningarna.

Filmen om Karl-Bertil producerades 1975 och har tecknats av Per Åhlin efter en berättelse av Tage Danielsson hämtad från boken Sagor för barn över 18 år från 1964.

Habo kyrka
Per Åhlins bana började då han som liten såg Snövit. Han fascinerades av de rörliga bilderna som blev en passion för livet. När han mötte Hasse & Tage på 1960-talet uppstod genast tycke. Per Åhlin blev radarparets filmskapare och scenograf. De gjorde bland annat Sveriges första animerade film: I huvudet på en gammal gubbe från 1967. Samarbetet med Hasse Alfredsson varar än idag och tillsammans har de gjort flera filmer.

Andra kända verk av Per Åhlin är de tecknade långfilmerna Dunderklumpen, sexton filmer om Alfons Åberg, Resan till Melonia och Hundhotellet.

Per Åhlin fyllde 70 år förra året, men har trots det fler filmprojekt på gång. Nästa verk blir filmatiseringen av Det blåser på månen efter Eric Linklaters roman med manus av Ulf Stark.

Tensta kyrka
Julfrimärkena ges ut som självhäftande frimärken i häfte om tio stycken med fyra motiv. Ett femte motiv ges ut i rulle på vanligt frimärkspapper. Frimärkena trycks i fyrfärgsoffset.

Kyrkor i juletid

Vackra kyrkor, illustrerade i romantisk stil, pryder julens utrikesfrimärken. Kyrkorna är utvalda för sin speciella, särpräglade arkitektur och målade av konstnären Waltraud Fais-Månsson i ett manér som påminner om sagobokens.

Habo kyrka i Västergötland är ursprungligen från 1600-talet . Väggarna inomhus är täckta av många fina barock- och rokokomålningar och de flesta är gjorda mellan 1741-43 av konstnärerna Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson.

Kiruna kyrka
Kiruna kyrka, valdes 2001 till Sveriges vackraste byggnad genom tiderna av svenska folket. Kyrkan uppfördes mellan 1909 och 1912 efter en ritning av LKAB-arkitekten Gustaf Wickman. "Du ska rita en kyrka som är som en lappkåta", sa disponenten Hjalmar Lundbohm till arkitekten. Det resulterade i att takbjälklagets konstruktion strävar mot mitten. Man kan också se det i ljuset som faller från ovan och på de mörka väggarna. Någon har kallat kyrkan för vandrarfolkens helgedom. På taket finns tolv förgyllda skulpturer med namn som Ingivelse, Övermod, Kärlek och Sorg.

Tensta klockstapel i norra Uppland ligger på en höjd öster om kyrkan och är byggd 1756. Kyrkklockan är mycket märklig och av ovanliga mått. Den är gjuten på platsen 1512 av den kände mästaren Busse Jacobsson och är den största av hans klockor som bevarats. Den Heliga Birgittas far ägde ett gods i närheten och hennes liv finns skildrat på kalkmålningar inuti Tensta kyrka.

Sundborns kyrka
Sundborns kyrka i Dalarna byggdes 1755 och är bland annat känd för att vara Carl och Karin Larssons församlingskyrka. Carl Larsson svarade för konstnärlig utsmyckning 1905. Tidigare under året hade sonen Ulf gått bort och Carl hade svårt att komma igång med sitt ordinarie arbete. Han erbjöd sig då att måla om kyrkan utan ersättning. Naturen fick lämna inspiration till utsmyckningen och än idag kan man förutom änglarna se blommor, kransar, duvor, bladrankor och blomsterslingor pryda kyrkans väggar.

Konstnären Waltraud Fais-Månsson har formgivit frimärkena. Det är fyra motiv i häftet med åtta frimärken. Frimärkena trycks i fyrfärgsoffset och gäller som utrikesporto för julpost till hela världen.

Pressmeddelande från Posten