- Sverige och Storbritannien har gått helt olika vägar för att reformera järnvägen. I Sverige har staten tagit ett ökat ansvar för infrastrukturen, säkerheten på järnvägen har höjts. Det säger Banverkets internationella samordnare Anders Olofsson i en kommentar till TV4:s program Kalla fakta på torsdagen.
Resandet på svenska järnvägar har ökat kraftigt i takt med järnvägens omreglering. Tågresandet är nu större än någonsin men antalet olyckor och skador har trots det stadigt minskat.
Statligt ansvar
I Sverige inleddes reformeringen av järnvägssektorn genom att infrastrukturen 1988 separerades från ansvaret för trafiken. Syftet var att få förhållanden som liknar vägtrafikens. Genom Banverket tar staten nu ett tydligt ansvar för infrastrukturen. Det är alltså inte korrekt att beskriva utvecklingen i Sverige som en privatisering.
- Skillnaden är mycket stor mot hur man har gått tillväga i Storbritannien. Tågresandet har ökat starkt i bägge länderna men i övrigt är skillnaderna större än likheterna, säger Banverkets internationella samordnare Anders Olofsson.
Successivt öppnande
Det svenska järnvägsnätet har successivt öppnats för fler operatörer, dels genom att olönsam persontrafik upphandlas i konkurrens, dels genom att det råder i princip fri etableringsrätt inom godstrafiken. Spår, signaler och trafikledning sköts konkurrensneutralt av Banverket. Ett antal nya företag har börjat köra på spåren. De största operatörerna är dock statliga; SJ och Green Cargo.
- I Europa pågår en utveckling för att öppna järnvägen efter svensk modell så att fler kan köra tåg även över gränserna. Det ses som ett sätt att flytta över trafik från de överbelastade vägarna till den säkrare och miljömässigt bättre järnvägen, säger Anders Olofsson.
Pressmeddelande från Banverket