Ny beredskapsplan för snö och kyla
Fjolårets extrema vinter slog hårt mot tågtrafiken. Nu är SJ bättre förberett både praktiskt och teoretiskt inför den kommande vintern. Vinterberedskapen omfattar det mesta. Från förstärkt bemanning för att slipa skadade hjul i verkstäderna, till att tömma toaletter på spolvatten när tågen ställs upp i iskalla vinternätter.
- Vi är mer förberedda än någonsin. Samtidigt måste man komma i håg att Sverige ibland har extrema vinterförhållanden och då är det svårt att klara tågtrafiken helt utan störningar. Men även när alla andra kommunikationer är insnöade rullar fortfarande de flesta tågen, säger Jan G Forslund, produktionschef på SJ AB.
Ett av de stora problemen är nedisningen. SJ har bokat extra hall i Västerås för avisning av Reginatågen. Dessa drogs med stora problem i Bergslagstrafiken i fjol. I Stockholm undersöker SJ möjligheten att få tillgång till Postens banhall i Tomteboda förutom den ordinarie i Hagalund.
- Kapaciteten att ta hand om svarvning av skadade hjul har varit ett problem i Stockholm, säger Jan G Forslund. Den här vintern har vi tillgång till verkstäder även i Göteborg och Malmö. Vi kan också få hjälp av Citypendeln. Därutöver har vår underhållsleverantör tecknat avtal med flera reparationsbolag för att kunna få in extra reparatörer om det behövs.
Tågplanen runt Mälardalen ändras så att de tåg som normalt körs med ett lok i vardera änden, under vintern kör med två lok främst.
- De bakre loken drabbades ofta av kortslutning på grund av virvlande snörök, berättar Jan G Forslund. Nu växlar vi istället om loken på slutstationer och därför sätter vi in extra växlings- och lok personal för att klara tidtabellerna. Vändtiden i Eskilstuna är ökad till en timme. Om ett tåg kommer sent till Eskilstuna ska det kunna avgå mot Stockholm på utsatt tid. Det klarade vi inte förra vintern.
De Reginatåg som hade problem i Bergslagen i fjol har vinterförstärkts av tillverkaren Bombardier inför den kommande vintern. Bland annat har de fått helt nya hjul. I fjol var hjulen det största problemet.
Personalen på SJs tåg har utrustats med en specialskrift med praktiska råd. Det är handfasta tips inför vintersituationen. Till exempel att inte "nattparkera" tågen så att stålhjulen fryser fast i rälsen eller att kolla sopkvasten för rensopning av växlarna är lättillgänglig.
- Vi förstärker också SJs trafikkontor administrativt, säger Jan G Forslund. Problem kan ibland vara så triviala som blockerade telefoner. Sådana hinder bygger vi bort. Vi har också anställt mer personal till trafikkontoren som är SJs egen trafikledning.
Alla SJs tåg har genomgått särskilt vinterunderhållsprogram som är klart under november.
För att kunderna inte ska riskera att behöva stå utomhus i väntan på försenade tåg har SJ samarbetat nära Jernhusen för att stationerna ska hållas öppet vid en försening.
Banverket och dess tågtrafikledning står för vinterförberedelser vad gäller spår, växlar, signaler, utrop, informationstavlor och monitorer på stationerna.
Pressmeddelande från SJ