««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021021 ]
Chockerande besked om mopederna i ny NTF-enkät

70 procent är trimmade var tredje går i 80 km/tim

Mopedolyckorna ökar dramatiskt - här ligger en del av förklaringen:

  • 70 procent av mopederna är trimmade, 17 procent med hjälp av handlarna.
  • 21 procent av ägarna är under 15 år.
  • 22 procent har kört berusade.
  • 32 procent av mopparna går fortare än 80 km/tim.
- Situationen är betydligt värre än vi kunnat föreställa oss, säger Åke Qvarnström, chefskonsulent på NTF i Jönköpings län.

De senaste åren har antalet dödade i mopedolyckor legat på cirka 10 om året. Men redan i mitten av juli i år hade 12 omkommit, åtta var mellan 15 och 18 år.
Det finns starka misstankar om att den så kallade EU-mopeden bidrar till den dystra utvecklingen. NTF i Jönköpings län har på uppdrag av Vägverket Sydöst genomfört en enkät i fyra skolor i Jönköping för att se om den bilden kan bekräftas.

Hastigheter på över 100 km/tim

254 unga mopedägare har besvarat enkäten. Den ger en minst sagt chockerande inblick i verkligheten. Den berättar om fusk med registreringen, bristfällig utbildning, ansvarslösa handlare, naiva föräldrar.
- Jag har själv mätt upp mopedhastigheter på över 100 km/tim, säger Åke Qvarnström. Jag har mätt en moped i 65 km/tim med tre ungdomar på, varav två saknade hjälm.

Avancerad trimningsteknik

Enkäten visar att 94 procent av föräldrarna känner till att deras barns moppar är trimmade. - Den trimning som föräldrarna möjligen ägnade sig åt i sin ungdom framstår som oskyldig jämfört med dagens. I dag är trimningen betydligt med sofistikerad. Den sker med högeffektiva chips som kan resultera i hastigheter uppemot 150 km/tim. Varken bromsar, däck eller ram är dimensionerade för de farterna och föraren utsätter sig själv och andra för oerhörda risker. Till råga på allt kan chipstrimningen enkelt kopplas ur om det blir poliskontroll, säger Åke Qvarnström.

Samhället måste ta krafttag

Undersökningen i Jönköping omfattar ett mycket litet material, men det finns inga signaler som tyder på att det skulle vara bättre i andra delar av landet.
- Samhället måste ta krafttag för att hejda utvecklingen. Registrering av alla mopeder, bättre utbildning av förare, årlig besiktning av mopparna, licensierade handlare t ex, säger Åke Qvarnström.

Förd bakom ljuset av branschen

En av de politiker som gav klartecken för EU-mopeden var Monica Öhman, då ordförande i Riksdagens trafikutskott, i dag vd på NTF. - Vi gav klartecken sedan branschen försäkrat oss om att de nya mopparna skulle vara nästintill omöjliga att trimma och att branschen själv skulle se till att det här sköttes under lagliga och trafiksäkra former, säger Monica Öhman.
Idag konstaterar hon bittert:
- Jag känner mig lurad och förd bakom ljuset. Jag är djupt besviken på att branschen inte tar det ansvar den en gång lovade oss.

Pressmeddelande från NTF