««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021021 ]
Veckans miljöruta

Den här veckan ska vi närmare belysa innehållet i miljömålet "BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN". Målet handlar om att begränsa utsläppen av sex så kallade växthusgaser (koldioxid, metan, lustgas, flourkolväten, flourkarboner och svavelhexaflourid). Växthusgaser påverkar atmosfären på så sätt att värmestrålning från jordens yta inte kan passera ut i rymden utan reflekteras tillbaka till jorden. Detta medför en långsam uppvärmning av atmosfären. Olika växthusgaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten. Man talar om gasens "uppvärmningspotential", där koldioxid antas ha potentialen 1. Metan har en potential på 23 gånger koldioxidens, lustgas 296, flourkolväten 1300, flourkarboner 5700 och svavelhexaflourid 22 200.

På grund av att koldioxid släpps ut i så stora mängder är det främst denna gas som bidrar till växthuseffektens förstärkning, trots att övriga växthusgaser är betydligt effektivare räknat per kilo. Koldioxidens andel av växthuseffekten till följd av mänsklig verksamhet är 80%, metan och lustgas står för vars 9% och de andra gaserna tillsammans för 2%. (Källa: Naturvårdsverket)

Under 1900-talet har medeltemperaturen på jorden ökat med 0,6 grader och havsytan har stigit med 10-20 cm. Prognoser talar om att havsytan kommer att stiga upp till 90 cm mellan 1990 och 2100. Stora landytor, som ofta är tätt befolkade kommer att sjunka ner i havet.

För Sverige kan konsekvensen av ett varmare klimat medföra nordtyskt klimat i södra Sverige och ökade nederbördsmängder. Detta innebär en längre odlingssäsong för jordbruket, men även stora påfrestningar för skogsbruket. Ökad nederbörd ökar risken för översvämningar främst i Göta älvs tillrinningsområde. En höjning av havet har konsekvenser för låglänta områden i Göteborgsregionen och övriga västkusten. Klimatförändringar kan även påverka golfströmmen och då istället innebära ett mycket kallare klimat i hela Nordeuropa.

Åtgärder för att minska utsläpp av koldioxid för den enskilde kan vara:

  • Minska antalet bilresor: planera dina körningar, använd kollektivtrafiken, cykla eller samåk med någon. Kanske du kan dela bil i en bilpool?
  • Flygtrafiken står ensamt för 12% av världens trafikrelaterade koldioxidutsläpp. Flygtrafik på höga höjder påverkar även ozonskiktet. Men ibland måste man ta flyg för att undvika oacceptabelt långa resor. I de lägen man måste flyga, bör man välja det flygbolag som har de minst miljöbelastande planen. Bäst och mest samlad information finns i flygbolagens miljöredovisningar. Än så länge fodrar detta mycket engagemang av resenären, men ju fler som frågar, desto snabbare kommer flygbolagen att frivilligt börja redovisa miljöprestandan för sin flygplansflotta. Observera att flygplanens ålder inte enbart räcker som indikering på miljöprestandan, eftersom ett plan under sin livslängd kan få olika komponenter eller hela motorer utbytta.
  • Minska transporter av varor genom att välja närproducerad istället för varor och livsmedel som transporterats långa sträckor eller importerats. Undvik även grönsaker som odlats i växthus.
  • Se över uppvärmningen och användningen av varmvatten i ditt hus. Prata med kommunens energirådgivare.
  • Har du oljeeldning idag kan du med fördel gå över till pellets. Bor du i lägenhet kan du försöka påverka din hyresvärd att satsa på biobränslen.
Chris Hellström
Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
533 80 Götene
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se