««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 021006 ]
Amfiteater planeras i stenbrottet

Under de senaste åren har några stora arrangemang anordnas i Cementas gamla stenbrott strax utanför Hällekis, i fjol nordiska mästerskapet i eldskulpturer och i år den mycket omskrivna rollspelshändelsen Futuredrome. Nu finns planer på att bygga ett mer varaktigt kulturcentrum i stenbrottet.

Arkitekten Erik Ahnborg fick för en tid sen uppdraget att ta fram ett förslag till en utomhusarena i stenbrottet, en amfiteater som kan bli landets största med möjlighet att anordna en mängd olika arrangemang, ett kulturcentrum på Kinnekulle med plats för upp till 5000 åskådare. Ahnborg har bl.a. som tidigare meriter Berwaldhallen och Dalhalla, den senare en amfiteater utanför Rättvik som även den är byggd i ett gammalt nedlagt stenbrott.

Dalhalla började planeras 1991 och efter en mängd omfattande undersökningar genomfördes en provkonsert 1993 varefter föreningen Dalhallas Vänner bildades. Därefter startade etapp två med uppförande av scen och plats för publik. Den 23 juli 1994 ägde den första konserten rum. År 1995 fortsatte man med etapp tre, publikkapaciteten utökades till 3000 platser och parkeringsplatser i anslutning till anläggningen färdigställdes samt en gångväg.

Officiell invigning hölls den 21 juni 1995 med en stor operakonsert som sändes i TV och bevistades av såväl svensk som utländsk press. Utvecklingen har sen fortskridit under åren och en mängd olika evenemang anordnas under sommarmånaderna, ofta med artister i världsklass. I år blev det 21 olika förställningar under perioden juni - augusti. Dalhalla har placerat sig och Dalarna på den internationella kulturkartan och är fullt jämförbart med de främsta i Europa. Hittills har anläggningen kostat 40 miljoner kronor men ytterligare investeringar är på gång bl.a. tak över publik delen.

Som kuriositet kan nämnas att man på Dalhalla kan köpa sig sin egen stol med sitt eget namn och själv välja plats för 3000 kronor. Om man sen vill bevista en konsert eller arrangemang så har man företrädde att boka just den stol man köpt in sig på. Från maj till september arrangeras även guidade turer där man berättar om platsen, från det stora meteoritnedslaget som skapade Siljansringen fram till dagens konserter i Dalhalla.

Initiativet till en amfiteater på Kinnekulle kommer från Sparbanksstiftelsen i Skaraborg som tillsammans med Götene kommuns kultur- och fritidsförvaltning arbetar med planerna på denna anläggning. Trots att man sneglat lite på Dalhalla så skall anläggningarna inte jämföras, förutsättningarna i stenbrottet på Kinnekulle är redan från start mycket bättre då det redan finns vägar och område för parkeringsplatser.

För att ro detta stora projekt i hamn krävs en hel del kapital. Detta är inget som kommunen själv kan finanserna, utan här krävs det i likhet med Dalhalla en mängd sponsorer och kanske en stiftelse som ansvarar för anläggningen.

Några eldsjälar har dragit igång detta fantastiska projekt som i framtiden kan medföra att Kinnekulles popularitet och ryktbarhet kommer att spridas över stora delar av världen. Förhoppningarna är att anläggningen skall stå klar om några år men än finns inga beslut tagna. Den 18 oktober skall projektet presenteras för allmänheten.

Sidor att besöka som handlar om Dalhalla:

www.dalhalla.se
www.andreas-praefcke.de/carthalia/europe/s_rattvik_dalhalla.htm
www.riksdagen.se/debatt/9899/motioner/kr/Kr218.asp
www.knd.nu/knd/dalarna-en-enhet/sv/dalhalla.html
w1.243.telia.com/~u24315924/html/projekt.html