|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 021002 ] Thailändskt och svenskt samsas på frimärken
Bli inte förvånad om Stockholms slott sitter som frimärke på semesterhälsningen från Thailand. Eller Grand Palace i Bangkok på hälsningen från Stockholm. De två kungliga slotten samsas på nya frimärken som både Posten i Sverige och i Thailand ger ut den 5 oktober.
Det är för första gången ett orientaliskt slott blir motiv på svenska frimärken. Grand Palace med sina torn och svängda former står i stark kontrast till det rätlinjiga Stockholms slott på det andra frimärket i utgåvan Sverige-Thailand Kungliga Slott. Den ges ut samma dag med samma motiv i båda länderna. Det enda som skiljer frimärkena åt är landsnamn och valör.
- Thailand är aktuellt inte minst för de många svenskar som turistar i det vackra och exotiska landet, säger Ingegerd Mattsson, chef Posten Frimärken. Detta är en utgåva som länge stått på önskelistan.
Thailand är idag det största vinterturistmålet för oss svenskar. Förra året besökte över 223 000 svenskar Thailand. Det thailändska köket har blivit mycket omtyckt och intresset för thailändsk kultur är starkt.
- Det föll sig naturligt att som gemensamma motiv välja de kungliga slotten eftersom båda länderna är monarkier, säger Ingegerd Mattsson.
Czeslaw Slania, knuten till svenska Posten sedan drygt 40 år, har graverat båda ländernas frimärken och Posten Frimärken i Kista har tryckt dem. Thailändska posten är också glada över den gemensamma frimärksutgåvan.
- Vi valde att samarbeta med Sverige helt enkelt för att vi tycker att frimärkstryckeriet är bäst i världen, sade Somboon Bunpothong från thailändska postens frimärksavdelning som var med vid tryckningen. Dessutom har vi fått äran att arbeta med den världsberömde gravören Czeslaw Slania. Därför tror jag att frimärkena blir mycket uppskattade i Thailand.
På frimärkenas utgivningsdag den 5 oktober arrangerar thailändska posten en ceremoni i Bangkok, där thailändska postens chef Dhiraphongs Suddhinond, svenska Postens VD Lennart Grabe, Sveriges ambassadör Jan Nordlander och gravören Czeslaw Slania deltar. Då inleds också Brevets Vecka i Thailand där en utställning med svenska frimärken ingår. Samma dag invigs frimärkena på Postmuseum i Stockholm av Thailands ambassadör Poksak Nilubol.
Den svenske formgivaren Hannu Järviö har skapat frimärkenas förlagor. De svenska frimärkena ges ut i häfte med fyra frimärken i valören 5 kronor (inrikesporto). De thailändska frimärkena ges ut i ark med 20 märken och har valören 4 Baht.
Fakta samutgåvan Sverige-Thailand Kungliga Slott
Utgivningsdag 5 oktober 2002
Grand Palace, Bangkok
Thailands huvudstad Bangkok är en storstad som ständigt sjuder av liv, kryddad med kulturella och för västerlänningar exotiska inslag. Skyskrapor och rätlinjiga finansbyggnader reser sig idag sida vid sida med vackra gamla tempelbyggnader och slott.
Ett sådant är Grand Palace, som började byggas år 1782, samma år som Bangkok utnämndes till huvudstad av kung Rama I. Han var den första kungen av Chakridynastin, som fortfarande regerar landet.
Grand Palace har en yta på 218 400 m2 och är omgivet av murar. Det rymmer bland annat regeringsbyggnader och det kungliga residenset. Slottet används bara vid speciella tillfällen som till exempel statsbesök. I Dusit Maha Prasat Throne Hall, som visas på frimärket, finns en audienssal med en tron av pärlemor.
Det nuvarande kungaparet är kung Bhumibol Adulyadej med regentnamnet Rama IX och drottning Sirikit Kitiyakara. Den populära kungafamiljen bor inte i Grand Palace utan i Chitraladapalatset i norra Bangkok.
Stockholms slott
Stockholms slott i Gamla stan speglar sin fasad i Strömmens vatten. Med sitt centrala läge är slottet en av Stockholms mest dominerande byggnader. Fyra trevåningslängor sluter sig kring den kvadratiska borggården, åt öster flankerar lägre flyglar Logården och i väster bildar kvartsrunda flyglar yttre borggården.
Slottet började byggas omedelbart efter den brand som år 1697 ödelade det gamla slottet Tre Kronor. Det är ritat av Nicodemus Tessin d.y. och stod till det yttre färdigt år 1754. Då hade en annan av den tidens främsta arkitekter, Carl Hårleman, tagit över arbetet vid Tessins död 1728. Vid förra sekelskiftet genomgick slottet en omfattande renovering, då bland annat den nuvarande mörkbruna färgen fick ersätta den ursprungliga ljust gyllengula.
Idag använder kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria slottet som arbetsplats och för representation. Kungafamiljen bor sedan 1982 på Drottningholms slott.
Om frimärkena
Den svenske formgivaren Hannu Järviö har skapat frimärkenas förlagor.
Czeslaw Slania har graverat frimärkena.
Stockholms slott är tryckt i en färg ståltryck med en bakgrund i två färger offset, Grand Palace i en färg ståltryck med fyra färger offset i bakgrunden.
De svenska frimärkena ges ut i häfte med fyra frimärken. Valören är 5 kronor (inrikesporto). De thailändska frimärkena ges ut i ark med 20 märken i varje och har valören 4 Baht.
Pressmeddelande från Posten
|