|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 021102 ] Populära motorcykelstjärnor på frimärke
Nu hyllar Posten hjältarna inom speedway, enduro, roadracing, motocross och trial och fäster åtta av dem på frimärken. Framgångsrika förare inom motorcykelsporten från 1950-talet till dagens världsmästare som Tony Rickardsson och Anders Eriksson finns bland motiven. Utgivningen sker på Frimärkets Dag lördagen den 5 oktober, som i år har temat motorcykelsport.
Endurons främste utövare idag är Anders Eriksson som med sina sex världsmästartitlar är Sveriges genom tiderna bäste individuelle förare inom motorcykelsporten.
- Att jag kommer på frimärke är en av de största bekräftelserna jag fått på mina framgångar, säger Anders Eriksson, sexfaldig världsmästare i enduro.
- Enduro är till stor del en utövarsport och inte en publiksport eftersom banan mest går på småvägar och i terräng. De nya frimärkena hoppas jag därför kan få fler intresserade av idrotten här i Sverige.
Regerande världsmästaren i speedway, Tony Rickardsson, leder just nu deltävlingarna i Speedway-VM som avgörs på Olympiastadion i Sidney, Australien i slutet av oktober. Avestasonen Tony Rickardsson från dalaklubben Masarna har idag fyra världsmästartitlar. Sveriges förste framgångsrike speedwayåkare var flerfaldige världsmästaren Ove Fundin som tävlade under 1950- och 60-talet.
Två framgångsrika motocrossåkare var på sin tid Håkan "Carla" Carlqvist som bland annat tog världsmästartiteln i 500-kubiksklassen 1983 och Sten "Storken" Lundin som tog fem VM-guld under sin karriär på 1950- och 60-talet.
Ulf Karlsson blev 1980 världsmästare i den något udda disciplinen trial där föraren inte får sätta ner foten under åket. Hastighetssporten roadracing fick sin första stjärna på 1950-talet med Varg-Olle Nygren som var mycket framgångsrik och en förebild för många förare. Peter Lindén blev år 2000 Sveriges ende världsmästare i roadracingens specialgren endurance.
Frimärkena är tecknade av konstnären Leif Ahnlund som har stort intresse för motorcykelsport.
Frimärkets Dag den 5 oktober
Lördagen den 5 oktober bjuder Posten in till Frimärkets Dag tillsammans med Sveriges frimärksklubbar och motorcykelsportklubbar. På ett 70-tal platser landet runt blir det aktiviteter och tävlingar och på flera orter kan den som vill träffa MC-stjärnor. Bland annat får göteborgarna träffa Anders Eriksson och i Stockholm finns Håkan "Carla" Carlqvist och Sten "Storken" Lundin på plats.
Fakta om frimärksutgåvorna:
Utgivningsdag 5 oktober
Motorsport
Sverige har under efterkrigsåren blivit en stor nation inom motorcykelsport. Främst är det inom motocross och speedway som segrarna skördats men vi har också fått se svenska världsmästare i enduro, trial och roadracing. Idag har Sverige 9 200 licensierade förare, hälften av dem kör enduro, motocrossförarna är cirka 2 000 och den minsta gruppen är de 267 speedwayförarna. Frimärkena visar framstående förare i de olika disciplinerna.
Enduro
Namnet kommer från spanskan och betyder "uthållig". Den tävlande kör en pilad bana som omfattar både allmän väg och specialsträckor på sämre vägar, stigar och i terräng. Enduron är den gren som har flest utövare i Sverige. Världsmästerskap instiftades 1990, och sedan dess har Sverige vunnit 14 individuella världsmästerskapstitlar. Två klassiska svenska endurotävlingar är Novemberkåsan och Gotland Grand National.
Sveriges främste åkare idag är Anders Eriksson som i år blev världsmästare i enduro för sjätte gången. Därmed blev han Sveriges främste individuelle förare inom motorcykelsport.
Motocross
Motocross körs på särskilda, kuperade och kurvrika banor som sätter föraren på hårda prov beträffande balans och kondition. Grenen blev efter andra världskriget mycket populär och är internationellt en mycket stor sport. Den är näst störst efter enduro om man ser till antalet utövare. Världsmästerskap instiftades 1956, och Sverige har sedan dess haft 18 världsmästare.
Håkan "Carla" Carlqvist blev världsmästare i 250-kubiksklassen 1979 och i 500-kubiksklassen 1983. Redan på 1950-talet tog emellertid Bill Nilsson Sveriges första VM-guld i motocross i det allra första världsmästerskapet. Han kämpade hårt i världseliten fram till mitten på 1960-talet, bland annat mot Sten "Storken" Lundin, som tog fem VM-guld under sin aktiva karriär.
Speedway
Speedway är en tuff arenasport, som bedrivs på 400-600 meter långa ovalbanor med specialbyggda motorcyklar. Grenen kom till Sverige från Australien och England efter andra världskriget och blev direkt mycket populär. Sverige har haft totalt 15 världsmästare, 12 i seniorklasserna och tre i juniorklasserna. Därutöver har Sverige haft en världsmästare i specialgrenen sandbana 1000 meter.
På speedwayfrimärkena ses Ove Fundin, flerfaldig världsmästare på 1950- och 60-talet samt Tony Rickardsson, världsmästare fyra gånger om och Sveriges idag mest framgångsrike speedwayåkare.
Roadracing
Roadracing är en ren hastighetstävling som avgörs på permanenta 2-4 km långa asfaltbanor. Den kan jämföras med bilsportens Formel 1.
På det ena roadracingfrimärket ser vi "Varg-Olle" Nygren på sin TT-maskin från 1950-talet. Nygren beskrivs ofta som den främste svenske föraren genom tiderna eftersom han var mycket framgångsrik inom flera discipliner. På det andra märket syns Peter Lindén som åkte hem VM-guld i endurance tillsammans med ett internationellt team 2000. Specialgrenen endurance innebär en lagtävling under 6, 12 eller 24 timmar. Förutom Peter Lindén har Sverige haft ännu en världsmästare: Kent Andersson tog VM-guld i roadracing 1974.
Trial
Trial har sitt ursprung i England. Trial är den kanske mest udda varianten på motorcykeltävling. Den körs utan hastighetsinslag i terräng på särskilt markerade sträckor på tid och utan att föraren får ta stöd för balansen med foten mot marken. Motorcyklarna är speciellt konstruerade för denna tävlingsform och kan knappast användas till något annat.
Sverige har haft en världsmästare i Ulf Karlsson som tog hem titeln 1980.
Konstnären Leif Ahnlund har tecknat frimärkena. Han har haft motorsportillustrationer som sin specialitet i 25 år.
Frimärkena ges ut i häfte med åtta motiv. Frimärkenas valör är fem kronor, för inrikes brev. De har formgivits av Leif Ahnlund och graverats av Martin Mörck, Piotr Naszarkowski, Lars Sjööblom och Czeslaw Slania. Fyra av märkena trycks i kombination, ståltryck och offset, medan de resterande trycks i enbart offset.
Pressmeddelande från Posten
|