|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020927 ] Välbesökt stormöte om Kinnekulle
På torsdagskvällen hade kommunen och Turistbolaget bjudit in till stormöte om Kinnekulle i Fullösa bygdegård. Uppslutningen blev över all förväntan och lokalen fylldes till sista stol.
Charlotte Backman från Götene kommun hälsade alla välkomna och presenterade i stora drag vad mötet skulle handla om. I tur och ordning fick sen de drygt 80 mötesdeltagarna presentera sig namn och profession. Detta påvisade att det var en blandad församling som hörsammat kallelsen, här fanns det folk som representerade turismnäringen, restaurang, boende, hantverkare, hembygdsföreningar, kommun mm samt några som kommit dit bara av allmänt intresse för Kinnekullebygden och dess utveckling.
Göran Cornelius från Lidköping-Götene Turistbolag stod näst i tur att informera om turismutvecklingen både globalt och lokalt. Han berörde bl.a. att turismen går mot en allt mer upplevelseinriktad turism och att det är framtidens konsumenter inom det området som kommer att styra utvecklingen och då kräva en större perfektion på bl.a. de minnesvärda upplevelser som man eftersträvar.
När det gäller ekonomin så ligger Kinnekullebygden rätt bra till, 4-5 % av BMP genererar turistnäringen medan det i hela landet ligger på 2.8 %, i hela Europa ligger motsvarande siffra på 5 % av BMP. Besökssiffrorna för årets turistsäsong är inte helt klara men det pekar entydigt på en stor ökning. Som exempel kan nämnas att Läckö ökade från 65 000 betalande besökare år 2001 till 100 000 år 2002. Husaby hade en ökning med ca 20-25 % medan Forshem de senaste åren ökat med ca 500 %. Besök och telefonsamtal till Turistbyrån i Lidköping ökade under juli månad med 94 % och en sådan anstormning av svår att möta. Mest kritiskt är det med boendet och tidvis fanns det inte en enda sängplats att uppbringa i området utan turisterna fick hänvisades till angränsande kommuner.
Siffrorna för Arn-turismen som i grund och botten är orsaken till den stora ökningen är minst sagt imponerande, man räknar med ca 100 000 övernattningar och ca 130 miljoner kronor som hela Arn-regionen lyckats dra in. Men än så länge är det mest inhemsk turism bara 5 % är utländska turister och hälften av dessa är från grannlandet Norge. Men Arn-böckerna sprids nu ut över Europa så en ökning på utländska besökare är att vänta, dessutom kommer TV-serien om Arn att spelas in nästa år med visning året därpå och en film finns med i planerna framöver, hur kommer det att påverka turismen i bygden och kommer det att finnas resurser för att möta den förväntade tillströmningen om några år.
Ett av Nordens ledande upplevelseföretag är Skistar, de omsätter årligen ca 900 miljoner kronor och har anläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen och Hemsedal i Norge. Från detta företag kom Anders Landgren som under kvällen gav en inblick i hur de hade lyckats med sin satsning. Han kom även med många idéer och tankar som skulle kunna ligga till grund för den framtida turismsatsningen på Kinnekulle. Beteendet gentemot gästerna är något som måste prioriteras då det i förlängningen generar en mun mot mun metod som ger bättre utslag än en god marknadsförning. Det är viktigt att ha en bra reaktion till gästerna och ge dom mycket uppmärksamhet det i sin tur ger trogna besökare som kommer tillbaka år efter år och bara ökar sin konsumtion.
För att utveckla en hållbar turism i Kinnekulleområdet skapades år 2000 den så kallade Kinnekullegruppen. Tanken var att ta fram en strategi och plan för turismutvecklingen där även lokalbefolkningen skulle vara involverad i olika projekt, gruppen kom efterhand att utökas med fler personer. Men som alltid i sådan här stora frågor som hela tiden utökas med nya åtgärder och projekt krävs det reda pengar för att kunna genomföra det man planerade på de olika sammankomsterna. Detta är väl det stora dilemmat för de flesta projekt och så även för Kinnekullegruppen, det finns helt enkelt inte tillräckligt med kapital för att genomföra alla goda idéer som kommit fram, och idéerna är och har varit många. Konkreta bevis på vad som gruppen lyckats åstadkomma tills dags dato är en vandringsledskarta, broschyren om "Blommande Kinnekulle" samt ett antal nya besöksmålsskyltar, inte så mycket kan tyckas men i alla fall en god början.
Eva Maria Friberg talde sen en stund om vad som vi kan göra för att locka hit fler turister och framförallt för göra Kinnekulle mer känt i omvärlden, en röst från de församlade föreslog då ett namnbyte på kommunen till Kinnekulle vilket frambringade en del applåder som säkert värmde i hjärtat på kommunalrådet Bo Bergsten på första bänk som ligger bakom detta förslag. Media spelar även en mycket stor roll i lanseringen av bygden samt att Kinnekulle kan bjuda på en mångfald av upplevelser. En tydligare profil måste skapas, förslag fanns även om att en speciell Kinnekulle-souvenir skulle tas fram. Så smått har även planerna på en årligen återkommande vårfest på Kinnekulle börjat ta form, i början av maj anses vara en god tidpunkt. Vad den skall innehålla för aktiviteter och program är ännu inte klart utan något som Kinnekullegruppen kommer att jobba med.
Efter kaffepaus och samtal i grupper närmade sig mötet sin avslutning, förslag på åtgärder som är angelägna att genomföra kom från många mötesdeltagare exempelvis bensinmack i Hällekis, fler stopp på Kinnekullebanan, bättre utnyttjande av Kinnekulles sjösida, någon permanent kultursatsning i stenbrottet samt en mängd andra goda förslag. Men även här kom frågan upp hur allt detta skulle kunna finansieras, kommunen har inte pengar till detta i nuläget utan tanken är att turistnäringen själv skall bidra till en del samt att det finns en mängd fonder att söka pengar från. Detta är dock den viktigaste frågan för om det inte kommer in kapital så lär gruppens arbete med att ta fram olika åtgärder förgäves.
Ett förslag på en ny Kinnekullegrupp hade tagits fram men det fanns olika synpunkter på gruppens sammansättning och till slut fick en omröstning genomföras för att fastställa den slutgiltiga Kinnekullegruppen medlemmar som fick mandat på ett år tills nästa stormöte hösten 2003. Hur gruppen sen skulle jobba med olika projekt tyckte vissa var lite svävande och oklart och någon uttryckte sina farhågor av egen erfarenhet att det kunde bli mycket prat och lite handling.
I stort var det ett informativt möte om turismutvecklingen och dess planer på Kinnekulle, men ett visst missnöje kunde ändå anas över att en del frågor inte togs upp. Men det kom ändå fram att det gäller att inte bara satsa på turismen utan även se till så att lokalbefolkningen får sina viktiga åtgärder genomförda för om inte det sker skapar det genast en generell motvilja mot en turistanstormning. Det som är viktigt för de boende i Kinnekulleområdet är i förlängningen även viktigt för de besökande turisterna. Detta skapar en förbättrad relation och medför att Kinnekulleborna kan känna sig stolta över sitt unika berg och gärna vill dela med sig av dess mystik och natur.
|