««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020925 ]
Nu är risken extra stor för viltolyckor!

Den närmaste tiden är risken större än normalt att krocka med något vilt djur, speciellt älg. Att krocka med en älg kan innebära risk för personskada. I genomsnitt dör 3 personer varje år i viltolyckor och ungefär 25 personer skadas svårt i Region Sydöst.

Under nästa vecka pågår en kampanj kring vilt och trafik. Kampanjen syftar bland annat till att sänka medelhastigheten med tanke på viltfaran och den mörka årstiden.

I den omfattande viltkampanjen kommer olika aktiviteter ske av Polis, NTF, eftersöksjägare och Älgskadefondsföreningen. Representanterna kommer att informera bilisterna om hur de ska agera då en viltolycka inträffar.

- Under hösten vet vi att viltolyckorna kommer att öka, säger trafiksäkerhetsansvarig Stefan Bertilsson vid Vägverket Region Sydöst. Totalt sett är viltolyckorna den absolut vanligaste trafikolyckstypen vi har i regionen. I vår region dödades under perioden 1997 – 2001 totalt 16 personer och 118 skadades svårt, fortsätter Bertilsson.

- Det inträffar cirka 8000 viltolyckor i vår region varje år. Det betyder 22 viltolyckor om dagen. Cirka 10% av det totala antalet viltolyckor utgör kollision med älg. De flesta olyckorna inträffar under perioden juli – september, men vi har en topp också vid månadsskiftet maj – juni, konstaterar Bertilsson. De senaste åren har dock antalet älgolyckor minskat, avslutar han.

Statistik viltolyckor 1997 – 2001 Region Sydöst:

 
Antal olyckor totalt
Antal dödade
Antal svårt skadade
Östergötlands län
7890
4
16
Jönköpings län
10080
0
27
Kronobergs län
8578
4
31
Kalmar län
10522
7
36
Blekinge län
4513
1
8

Farten är avgörande för skadeföljden vid en kollision med älg. Med lägre fart får du större möjlighet att hinna väja undan och krockvåldet minskar. Vid mörker bör du ha ändå lägre hastighet och försöka att vidga ditt seende. Var extra uppmärksam på vad som händer i vägområdet. Lyssna på lokal- och reklamradions information om trafiksituationen under resans gång. Vilt på vägen eller i vägområdet rapporteras ofta. Skaffa markeringsband eller dylikt att ha med i bilen för att kunna markera platsen för skadat vilt. Du är enligt lag skyldig att märka ut platsen och rapportera när du kört på och skadat klövvilt.

Pressmeddelande från Vägverket