|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020925 ] Greenpeace dokumenterar: glaciärerna på Svalbard smälter
Greenpeace har presenteratet result från sin expedition till Svalbards glaciärer, ombord på flaggskeppet Rainbow Warrior. Fotodokumentationen visar att många glaciärer har dragit sig tillbaka kraftigt, upp till 150 meter per år, på grund av varmare temperaturer och förändringar i snö- och regnförhållanden.
- Att en glaciär som till exempel Kongsvegen drar sig tillbaka med 150 meter om året och att Blomstrand glaciärens dramatiska tillbakagång har öppnat ett helt nytt sund, är bara några exempel på vad som är på väg att hända globalt, det vill säga att klimatförändringar sker och vi kan se det i naturen, säger kampanledare Truls Gulowsen i Greenpeace.
Världens glaciärer är viktiga färskvattenkällor för miljoner människor, djur och växter. Men ökande temperaturer i atmosfären orsakade av fossila bränslen som kol, olja och gas gör att glaciärerna smälter snabbare än någonsin.Globalt sett är Himalayas glaciärer värst drabbade och enligt klimatforskare är risken stor att många av dessa glaciärer försvinner innan 2035.
- Det är inte längre teoretiska beräkningar, utan glaciärernas tillbakadragning är ett säkert och synligt tecken på att det pågår en global uppvärmning. Det är orsaken till att Greenpeace har valt att dokumentera effekterna vid Svalbards glaciärer. Om vi inte slutar använda fossila bränslen och övergår till förnybar energi kommer vi snart förlora världens glaciärer med katastrofala miljömässiga konsekvenser som följd, säger Gulowsen.
Greenpeace offentligör samtidigt en ny webplats som innehåller gamla och nya bilder på en rad av världens glaciärer bland annat från USA, Peru, Nya Zealand, Nepal, Österrike, Uganda och Svalbard och som tydligt visar hur klimatförändringarna påverkar naturen. Bilderna och bakgrundsinformation finns på www.greenpeace.org.
- Glaciärernas tillbakadragning som vi sett här i Kongsfjorden på Svalbard beror på det senaste århundradets temperaturökning. Om den globala uppvärmningen fortsätter som FN:s klimatpanel förutspår, kan vi förvänta oss en fortsatt smältning, liksom den vi redan har sett i bland annat Alaska, säger Professor Jan Ove Hagen från universitet i Oslo som deltagit i Greenpeace dokumentationsarbete på Svalbard.
I slutet av augusti samlas världens ledare i Johannesburg, Syd Afrika för det globala miljötoppmötet, Rio +10. Greenpeace har bokstavligt talat rest till världens ände, 79 grader nord i den arktiska regionen, för att visa världens ledare och makthavare vad som står på spel.
- Klimatförändringarna är ett globalt problem och tillgången till ren, förnybar energi är central för en hållbar utveckling. I år i Johannesburg har vi helt enkelt inte råd att göra fel, säger Truls Gulowsen i Greenpeace.
Pressmeddelande från Greenpeace
|