««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020812 ]
Veckans miljöruta

Skötsel av enskilt avlopp

Utsläpp av avloppsvatten och behandling av detta faller inom miljöfarlig verksamhet och ger fastighetsägarens ansvar att göra egenkontroll och iaktta försiktighetsåtgärder för anläggningen. Här kommer ett egenkontrollschema för enskilda avlopp.

Slamavskiljaren

Slamavskiljare för BDT + KL (bad disk tvätt och klosett) skall normalt tömmas minst en gång per år. Slamavskiljare för BDT skall också tömmas en gång per år, men här är det vanligare med undantag, beroende på dimensionerad slamlagringsvolym i BDT-slamavskiljaren. I slamavskiljare bildas ofta en tjock flytslamkaka och tillhörande påväxt, som kan behöva tas bort för att säkerställa en bra funktion. Slamtömning ombesörjes av kommunen enligt renhållningslagen (SFS 1979:596 §4). I Götene är det PR Slamsugning som slamtömmer. Beakta risken för giftiga och explosiva gaser (svavelväte och metan) samt syrebrist i slamavskiljare som tagits i drift. Stig aldrig ned i slamavskiljaren. Om slamavskiljaren saknar t-rör (förhindrar slamflykt) bör ett sådant installeras omgående för att hindra slammet att gå vidare i systemet. Vattennivån i slamavskiljaren skall ligga i nivå med utloppsröret. Om den är lägre finns troligen en läcka som måste tätas. Om den är högre är det troligen tätt i efterföljande delen av anläggningen.

Pump

Om det är pump till infiltrationen/markbädden (fördelningsbrunnen) ska du kontrollera regelbundet (minst varje månad) så att pumpen fungerar. Det har hänt att strömledning trasslat in sig i "vippan" så denna inte kan lyfta vattnet.

Fördelningsbrunn

Kontrollera lock, lutning och eventuell påväxt i fördelningsbrunnen. Lika mycket vatten ska fördelas till alla spridningsledningar. Om så inte är fallet skall fördelningen justeras. Detta är mycket viktigt. En överbelastning av en del av anläggningen försämrar reningsresultatet och förkortar livslängden. Om vattennivån ligger ovanför utloppet till spridningsledning är infiltrationen/markbädden tät och fungerar inte. I fördelningsbrunnen kan det bildas påväxt. Om det är lite påväxt kan det spolas bort. Vid större mängder bör man pga. igensättningsrisken försöka samla upp det mesta och sedan spola.

Infiltration/markbädd

Infiltrationsrör/uppsamlingsrör kan inspekteras genom luftarrören. För ner en käpp i rören för att kontrollera att det inte står vatten i ledningarna. Om det är vatten i rören fungerar inte bädden som den ska. Det höga vattnet kan bero på tillfällig eller konstant förändring av grundvattenståndet. Detta måste följas upp tills dess att vattnet sjunker undan. Står det fortfarande vatten i ledningen vid normalt lågvatten, måste anläggningen dräneras. Kontrollera att luftrören och ventilationshuvarna inte är överväxta. Kör inte ovanpå markbädden/infiltrationen. Använd inte ytan som parkering. Anläggningens livslängd förkortas märkbart om marken belastas dagligen. Plantera inte träd eller andra växter med rotsystem som kan tränga igenom dukar (gäller anläggning med tätning i botten) i närheten av anläggningen.

Sluten tank

Slamtöms vid larmindikation. Anledningen till att en sluten tank tidigare beviljats är oftast för att skydda vattentäkt. Äldre slutna tankar bör provtryckas för att försäkra sig om tätheten och garantin att dricksvattentäkt inte påverkas. Finns misstanke om att tanken inte är tät, kontakta miljöinspektör.

Camilla Johansson, Miljö- och byggförvaltningen, Götene kommun