|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020804 ] Flyghavren - ett ogräs som enligt lag måste bekämpas
Flyghavre (Avena fatua) är omfattat av en riksdagslag från 1970, alla axade flyghavreplantor (inkl. sidoskott) skall dras upp med roten, de skall stoppas i en säck och oskadliggöras (helst brännas, men ev. nergrävas djupt).
Bekämpas inte flyghavren kan länsstyrelsen uppmana odlaren att göra detta, om detta inte åtlyds kan länsstyrelsen verkställa åtgärden som oftast sker genom tvångsplockning, på brukarens bekostnad. Åtgärden verkställs omedelbart.
Flyghavren har en skördesänkande effekt och sprids väldigt lätt och kan konkurrera ut de odlade grödorna om den inte tas om hand. Den är svår att utrota och kan gro i marken efter 10 år. Den sprids på många sätt och kan dyka upp på fält där det tidigare aldrig funnits någon flyghavre.
Sverige är unikt när det gäller kontroll av flyghavren, i norden är det relativt bra kontroll men i övriga Europa har man helt tappat kontrollen av detta ogräs.
Den vanligaste metoden att få bort ogräset är att plocka den för hand men om det rör sig om stora mängder rekommenderas kemisk bekämpning som dock är kostsam, upptill 400 kr per hektar.
Lantbrukarna i Västra Götaland kan få hjälp med att plocka flyghavren från Hushållningssällskapets flyghavrepatruller.
|