««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020702 ]
Utländska studenter söker värdfamiljer i Västsverige

Den 6 augusti kommer ca 40 ungdomar från 10-talet länder till Sverige.

- Vi vill gärna få familjer som öppnar sina hem för våra studenter, säger Åsa Larsson ansvarig för årets rekrytering av värdfamiljer inom den ideella föreningen Youth for Understanding, en av de äldsta organisationerna för ungdomsutbyte i Sverige.

Utbytesstudenterna, som är mellan 16 och 18 år, stannar i Sverige mellan sex månader till knappt ett år. De går i skola och får också på andra sätt lära känna det svenska samhället i vardagen.

Ungdomarna, fler flickor än pojkar, kommer från hela världen t ex Japan, USA, Australien, Nya Zeeland, Tyskland, Schweiz, Holland, Uruguay ja till och med Finland och Baltikum! De har alla olika intressen, men många är sport- och musikintresserade, berättar Åsa.

MAT OCH HUSRUM

Att vara värdfamilj innebär att den svenska familjen upplåter sitt hem åt den utländska studenten. Det handlar om att mat och husrum, fickpengar och andra personliga utgifter står ungdomarna själva för. Kommunerna ställer upp med skolplats.

Vi är medvetna om att många svenska familjer inte anser sig hinna ta emot en utländsk student de tror att det krävs både mycket tid och pengar, men erfarenheterna visar att så inte alls är fallet, säger Åsa. I stället brukar studenterna ha fullt upp med skolan och de nyvunna kamraterna. Dessutom ska de hinna lära sig svenska och allt annat som hör vårt land till.

Åsa erfar att det är lika givande att vara värdfamiljen som att vara utbytesstudent. Det är ett fantastiskt sätt att lära känna en annan kultur och en annan människa. Det är trots det allt för få familjer som upptäckt detta. YFU är i akut behov av värdfamiljer och Åsa uppmanar intresserade att ta kontakt med organisationen redan idag. En av YFUs mest trogna familjer återkommer år efter år och Åsa vill gärna delge er deras berättelse från Dalarna.

VÄRLDEN I SITT HUS

Familjen Gråberg har världen i sitt hus.
- Det hela började för tio år sedan när vi insåg att våra fyra barn höll på att bli alldeles för hemmablinda. Här i lilla Sellnäs ser man inte så mycket av alla möjligheter som finns i världen. Eftersom vi visste att vi inte skulle ha råd att skicka ut dem som utbytesstudenter så bestämde vi oss för att istället bjuda in världen hem till oss, berättar Wille och Birgitta Gråberg. Familjen Gråberg har nu Pascal Sigg från Schweiz boende hos sig, sin tionde utbytesstudent på helårsbasis.
- Vi har även haft några andra studenter som bott hos oss kortare perioder. Totalt är det nog 15 ungdomar från alla världens hörn som har bott hos oss. Att hitta resmål till semestern är inga som helst problem längre, säger Wille.

- När jag fyllde 50 år hade alla våra barn i världen och deras familjer samlat in pengar till en jättefin present till mig, berättar Birgitta och visar sin "internationella" symaskin som hon kallar den.
- Varje ny ungdom har lärt oss något nytt om världen, Sverige och oss själva. Det är en vidareutbildning i att vara människa att ha utbytesstudenter i sitt hem. Man måste hela tiden vara beredd på att kompromissa med en ny kultur i hemmet. Man ger och tar och i längden så lär man sig av varandra, säger Birgitta.

BYBARN

Även Sellnäs bybarn har lärt sig mycket av de utländska studenter som kommit och gått under tio år. Första studenten, Elliot från Nya Zeeland spelade squash. Det hade ingen annan i byn gjort tidigare. Han lyckades locka med många av kompisarna i byn till squash hallen och Wille ställde alltid upp och skjutsade. Så myntades uttrycket "Sellnäs Taxi" om Wille. Än idag händer det att byns barn ringer till Wille när de behöver skjuts eller bli hämtade i Borlänge då sista bussen gått.

I mitten av februari kom nio studenter till Sellnäs, som just nu tillbringar sitt utbytesår i Dalarna och mellersta Sverige för att så här mitt i deras utbytesår träffas och prata om sina upplevelser. Lite skidåkning i Romme Alpin blir det också. För många är det mycket exotiskt med snö och kyla. Detta är en av de obligatoriska träffarna YFU har för utbytesstudenterna under året de är i Sverige. Några svenska ungdomar med egen utbyteserfarenhet med YFU kommer också för att dela med sig av sina kunskaper om hur man tar till vara på sitt utbytesår på bästa sätt.

LÄRORIKT OCH SPÄNNANDE ÅR

YFU har alltid ett antal studenter i Västsverige, men vill ha fler förstås. Studenterna kommer i början av augusti och stannar fram till början av juli nästa år. Om ni är intresserade är det nu hög tid att ansöka om att bli värdfamilj, så ta kontakt med YFU redan idag. YFUs kontakt i Västsverige är Solveig Bergman, som gärna hjälper till att svara på frågor. Dem kan ni nå på 0304-66 00 03.

- Jag hoppas att vi får flera utbytesstudenter till Västsverige kommande läsår. Men då gäller det att några familjer här tar chansen till ett lärorikt och spännande år och ställer upp. Värdfamilj kan man vara antingen ett halvår eller hela året, det är bara att välja. För mer information når ni Åsa på 08-650 50 25 eller via asa.larsson@yfu.a.se , www.yfu.org.