|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020606 ] Sommarlovet kan vi tacka bönderna för
En blå himmel, strålande sol, björkarnas sus, blågula fanor som vajar i vinden och en barnkör sjungandes "Den blomstertid nu kommer…", detta om något associerar vi med svensk sommar och sommarlov. Barnen går en skön tid till mötes, frihet och lek under de ljusa sommarmånaderna ger livsnäring och ork inför kommande läsår, detta kan vi tacka bönderna för.
När den allmänna folkskolan infördes på 1850-talet var det inget som direkt uppskattades av bönderna. De ansåg att barnen gjorde större nytta hemma på gården med allt arbete som skulle utföras mellan sådd och skörd, sommarmånaderna var extra intensiva.
I skolorna minskade närvaron bland eleverna dramatiskt under sommaren, skolan måste på något sätt anpassa sig till den rådande situationen, och så föddes sommarlovet. Barnen på landsbygden fick hjälpa till där hemma och stadsbarnen skickades redan på 1880-talet iväg på kollo för ett stärkande miljöombyte.
De svenska skolbarnen är för övrigt förunnade med EU:s längsta sommarlov, en tradition som ingen varken lyckats eller vill förändra och som försvaras hårt av bl.a. lärarna.
|