![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet ![]() [ 020603 ] Solig marknadsdag på Falkängen
I går hölls säsongens första markand på Falkängen i Hällekis, man hade tur med vädret som var helt strålande, en riktig sommardag.
Utöver de små leksaksförsäljarna fanns även en del av det övriga marknadsutbudet representerat, det var bl.a. tunnbrödbagaren som denna dag stod i en husvagn och kavlade tunnbröd till försäljning, efterfrågan var som vanligt mycket stor.
Antikviteter, honung, sniderier mm fanns även att köpa, krukmakeriet Krumelur hade prova på dag för de barn som ville testa att dreja och Röda Korset lärde ut första hjälpen i skuggan under ett träd.
Bakom ett marknadsstånd fullt av nallar stod "Nalle doktorn" Björn Schott och lagade sulorna på in "patient" som blivit inlämnad för ett "läkarbesök". Björn bor i Götene men har sin verkstad i Lidköping, han har hållit på i tio år att reparera nallar, och är en av de få i landet som håller på med detta. Kunderna finns både i Sverige och utomlands, nallar skickas via post för reparation hos Björn. Nalle doktorn har även åkte runt i skolorna och berättat för barnen om nallar och hur de kan lagas.
Steiffs nallar uppmärksammades på allvar 1903 bl.a. med anledning av att USA:s president Theodore "Teddy" Roosevelt vägrade att skjuta en infångad björnunge under ett jaktparti utan i stället krävde att den skulle släppas fri, detta uppmärksammades stort av massmedia och efter detta kom leksaksbjörnar världen över att kallas för Teddybjörnar. I slutet av oktober i år kommer den Internationella Nalledagen att firas med anledning av nallen fyller 100 år i år.
Samlandet av nallar tog fart på 1980-talet och priserna steg drastiskt, i Sverige har ännu inte priserna nått de nivåer som råder utomlands men för en tid sen sålde Stockholms Auktionsverk två nallar från 1920 i nässelplysch, materialet som inte är det bästa slits fort och nallar tillverkade av detta är svåra att hitta. Dessa två var inte lekta med och i rätt skapligt skick och såldes till en engelsk handlare för 34 000 kronor styck, en stor summa kan tyckas men köparen sålde dom vidare veckan efter för 135 000 kronor.
Nalle doktorn Björn Schott har själv en samling på flera hundra nallar, han reser runt på mässor både i Sverige och utomlands, och i år när nallen firar 100 år är det mässor nästan varje helg. Björn (som för övrigt har ett mycket passande förnamn för sitt intresse) har planer på att starta ett leksaksmuseum med inriktning på nallar, men det gäller att hitta en passande lokal. Kanske skriver han även en bok om nallar, det finns många utländska i detta ämne men ingen bra svensk, enligt Björn, och vem skulle passa bättre att skriva om nallens historia än Nalle doktorn själv.
|
![]() |