Då lär du inte undgå att stöta på trädgårdsmöbler i tropiska trädslag! För att se till att du sitter rätt i sommarvärmen har Svenska Naturskyddsföreningen formulerad köpråd:
1. Köp möbler av nordiska träslag
Våra svenska träslag som al, ek och furu. De klarar regniga somrar lika bra som tropiskt trä.
2. Köp FSC-märkt!
Certifiering enligt FSC:s principer och kriterier är idag den enda oberoende certifiering som ställer krav på att skogsbruket bedrivits på ett ekologiskt och socialt försvarbart sätt. Att försäljaren intygar att så är fallet är inte tillräckligt. Fråga om produkten är FSC-märkt och be att få se märkningen.Varje enskild möbel skall bära FSC-logon.
3. Låt dig inte luras av vilseledenade marknadsföring!
Om produkten saknar FSC-märkning:
Lita inte på skriftliga eller muntliga försäkringar av återförsäljare eller leverantör om att timret är "bärkraftigt producerat" eller "statligt kontrollerat". Lita inte heller på försäkringar om att produkten är "nästan" eller "snart" FSC-certifierade, eller att området timret kommer ifrån är inne i en "certifieringsprocess" eller "klass två certifierat". Bakom sådana formuleringar kan det mycket väl dölja sig skövlade regnskogar och illegal avverkning. Tro inte heller på att produkten skulle vara godkänd av någon (ofta namngiven) miljöorganisation
4. Köp absolut inte möbler av dessa träslag om de saknar märkning
Teak, Keruing, meranti, balau, yellow balau, shorea, parashorea och xoan dao. Dessa är några av de tropiska träslag som också går under benämningen "hardwood" eller "hårdträ".
5. Är du osäker eller upptäcker fiffel, kontakta SNF!
Läs mer om handeln med tropiska trädslag på www.snf.se. Här hittar du även en lista över företag som handlar med trädgårdsmöbler i tropiska trädslag samt en beskrivning av skogsbruket i några länder där timret kommer ifrån.