««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020526 ]
Intresset kring Futuredrome växer

Allkonstverket Futuredrome som skall utspelas i den uppbyggda staden "Drome City" den 23-25 augusti i Cementas gamla stenbrott strax utanför Hällekis har blivit ett allt mer vanligt förekommande samtalsämne i bygden. Vad är det som skall hända, skall det bli en film, får man komma och titta, är det bara rollspel, satsar kommunen pengar på detta, dessa och många andra frågor är vanligt förekommande, det finns lite av ett dolt intresse för denna händelse, men man vet inte riktigt vad det hela handlar om.

Under Götenelörda´n fanns projektledaren Henrik Wallgren och Malin Enberg på torget i Götene för att presentera Futuredrome för lokalbefolkningen, ett försök till att stilla lite av den nyfikenhet som blommat upp kring projektet.

Projektledaren Henrik Wallgren och Malin Enberg
"Futuredrome" är ett interaktivt allkonstverk, det är film, konstinstallation, live, teater och musik, en helhetsupplevelse där alla är medskapande. Det är ett nyskapande och gränsöverskridande projekt som gör att traditionella föreställningar om konstnärlig verksamhet får helt andra inriktningar.

Allt kommer att utspela sig i framtidsstaden "Drome City" de medverkande är professionella skådespelare, teateramatörer och några performancegrupper. Till dags dato har ca 700 personer anmält intresse för att deltaga, majoriteten av dessa är från Sverige men det finns även deltagare som kommer från Norge, Danmark, Finland, Frankrike, England och Ryssland.

Fem veckor innan arrangemanget skall starta påbörjas uppbyggnaden av staden, den kommer att placeras mellan den lilla sjön och bergväggen i sydvästra
Liten modell av en "rytmmobil", en musikskapelse styrd av datakraft som kommer att finnas i "Drome City".
delen av stenbrottet. En stor del av byggnadsmaterialet kommer att hämtas från de nedrivna resterna av cementfabriken i Hällekis, projektledaren säger att man har haft väldig tur då detta material passar ypperligt för ändamålet, dessutom finns det på nära avstånd med en direktansluten väg till stenbrottet. Den gamla truckvägen kommer att användas för att transportera upp allt material till stenbrottet, SJ har lovat att tillfälligt göra järnvägsövergången på truckvägen körbar igen, enkom för detta arrangemang.

Henrik Wallgren säger sig vara positivt överraskad av det kommunala intresset och gensvaret kring Futuredrom, allt har gått betydligt smidigare att lösa
Modellen som står framför Malin är den byggnad där "Drome City's" orakel kommer att härska och ge svar på invånarnas frågor.
i jämförelse med en storstad. Storstadsinvånarna är mer blasé inför en sådan här händelse medan befolkningen på landsbygden är mer nyfikna då stora och annorlunda kulturhändelser av denna kalibern inte är så vanligt förekommande.

För att ro det gigantiska projektet i hamn kommer en stor mängd av personer att vara inblandade, utöver alla deltagarna i själva spelet (troligen runt 2000) finns det en uppsjö av tekniker, byggnadsarbetare, skribenter, filmare, arkitekter, konstnärer och visionärer som medverkar för att skapa Sveriges största allkonstverk.

Inne i staden kommer det att finnas tre värdshus för att förse de medverkande med föda, krögarna i Göteborg ligger på för att få vara med om denna begivenhet men man har även kontaktat en av de stora lokala restaurangerna för medverkan till detta, frågan är bara om de har tid. En idrottsförening är kontaktad för att sköta parkeringsplatserna, alla intäkter som man får in från biljettförsäljningen kommer föreningen att själva oavkortat att få behålla, ett bra tillskott till kassan kan man säkert räkna med då deltagare och besökare beräknas till åtskilliga tusen.

Futuredrome är en föreställning som ingen vet hur den slutar, medborgarna i staden firar en absurd fest i tre dagar och tre nätter, olika företeelser och händelser kommer att avlösa varandra. Något specifikt program med tider när olika företeelser kommer att inträffa skall inte presenteras för allmänheten, det är i stället tänkt att åskådarna, som ges utrymme att följa händelserna utanför staden, skall komma och gå som de vill, ingen entréavgift kommer att tas ut, enda kostnaden blir några tior för parkering. En anledning till att man inte specificerar några tider är att man vill undvika att det vid vissa tidpunkter blir trafikkaos i stenbrottet och på de anslutande vägarna, något som man kunde märka av då Eldskulptursfestivalen arrangerads för något år sedan.

Föreställningen Futuredrome är inte enbart ett rollspel, som många tycks tro, det är mer en festival med utställningar, musik, artistuppträden, dans mm. Åskådarna kommer dock inte att släppas in i staden förrän själva spelet är avslutat under natten till söndagen den 25 augusti, men under de tre dagar och tre nätter som händelserna utspelas i staden "Drome City" går det bra att följa allt från åskådarplats utanför staden.

Allt kommer även att filmas med 12 team och 36 kameror och kommer att bli världens första improviserade långfilmsproduktion, med premiär på Göteborgsfilmfestival 2003.

Dessutom skall en grupp studenter på Interactive Institute vid Högskola i Skövde ge sig på att förvandla händelserna i "Drome City" till ett dataspel som sen troligen kommer att säljas till de som vill återuppliva den unika föreställningen "Futuredrome" i Hällekis stenbrott.

"I en framtidsstad av skrot och elfenben pågår den heliga festen till drottningens ära. Men ett mörkt hot närmar sig i fjärran..." - hur det sen går kommer du att få svar på den 23-25 augusti. Missa inte denna unika föreställning, den kommer troligen inte att likna något du tidigare sett.

Läs mer om Futuredrom på deras egen hemsida, www.futuredrome.nu. Där kan du även anmäla dig om du vill deltaga.