««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020503 ]
Fortsatt totalförsvarsplikt

Försvarsutskottet har i dag justerat betänkandet om totalförsvarsplikten. Utskottet anser, liksom regeringen, att det för närvarande inte behövs några grundläggande förändringar i systemet. Totalförsvarsplikt, med en allmän mönstringsplikt för män, bör alltjämt utgöra grunden för totalförsvarets personalförsörjning. De bäst lämpade bör tas ut och bemanningsbehovet bör styra hur många som tas ut till tjänstgöring.

Antalet kvinnor i försvaret bör öka. Utskottet anser att flera argument talar för att rekryteringen bör breddas genom att utöka mönstringsskyldigheten till att omfatta

kvinnor. Däremot är utskottet inte nu berett att förorda en könsneutral mönstringsplikt, något som föreslås i flera motioner.

Åtgärder måste vidtas för att pliktsystemet ska uppfattas som rättvist och öka motivationen för de totalförsvarspliktiga att genomföra sin grundutbildning. De ekonomiska förmånerna vid tjänstgöring bör vara generösa, bland annat med en utryckningspremie. Reglerna för ersättning vid skada bör också vara frikostiga. Utskottet föreslår därför att den s.k. garantinivån för livränta fastställs till minst sju prisbasbelopp, inte till fem prisbasbelopp som regeringen föreslagit. Vidare förutsätter utskottet att regeringen fastställer en statlig riskgaranti för totalförsvarspliktiga på 22 prisbasbelopp. För närvarande är prisbasbeloppet 37 900 kr. Utbildningsansvariga myndigheter föreslås få ett ökat ansvar för rehabilitering. Det bör omfatta tre år med möjlighet till förlängning i två år.

Pliktsystemet bör göras flexiblare vad gäller reglerna för inskrivning och krigsplacering.

Ett system för att meritvärdera plikttjänstgöringen bör utvecklas och kvalitetsäkras.

Den nya lagstiftningen föreslås till sin huvuddel träda i kraft den 1 juli i år.

I betänkandet finns reservationer från m, v, fp och mp.