««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020423 ]
Veckans miljöruta

Pelletseldning - det enkla sättet att elda miljövänligt och ekonomiskt

Vare sig du värmer ditt hus med olja, ved eller el kan pellets vara ett alternativ! (Är du lantbrukare kanske du väljer spannmål istället för pellets?)

§ Pellets är ett billigt svenskt bränsle. Jämfört med oljeeldning sparar du ca 40% av kostnaden. Investeringskostnaden för en pelletsbrännare är ca 20 000 kr, vilket betalar sig på mindre än tre år. De flesta ved- och oljepannor kan förses med pelletsbrännare. Hus med direktel kan med fördel välja att installera en pelletskamin och får värme för upp till 10 öre/kWh billigare än el - inräknat både investeringen på ca 30 000 kr för kaminen samt 15 000 kr för skorstenen och arbetet samt 20 års avskrivning! Pellets kostar mellan 32-44 öre/kWh (1500-2100 kr/ton, 2,1 ton pellets ersätter en kubikmeter olja, 10 kubikmeter ved eller 10 000 kWh el).

§ Enkel skötsel/hantering: Pellets kan köpas i både säck eller bulk. Brännaren/pelletskaminen fungerar som en oljebrännare, dvs den tänder och släcker själv beroende på vad den får för signaler från ett termostat i pannan/rummet. Brännarens förråd behöver fyllas på 1-4 ggr per vecka om inte man har ett större pelletsförråd, samt askas ur ungefär varannan vecka. Pelletskaminer har förråd som rymmer 10-45 kg pellets, vilket räcker en till fem dagar beroende på yttertemperatur.

§ Bra för miljön: Pellets är ett trädbränsle som ingår i naturens kretslopp. Råvaran kommer från skogen och förnyas ständigt. Vi avverkar enbart ca 70% av årstillväxten i våra svenska skogar, vilket ger utrymme för en ökning av användningen av trädbränslen. Den del av träden som tas tillvara i pelletsfabriken är i huvudsak såg-, kutter- och hyvelspån från sågverken. Genom att förbränna biobränslen som ved, energiskog, pellets osv ökar inte halten av koldioxid i atmosfären. Om man ersätter eldningsolja med pellets minskar man även utsläppen av marknära ozon och ämnen som ökar på försurningen av mark och vatten. Marknära ozon ger vegetationsskador och påverkar även människors luftvägar. Röken från pelletseldning är så ren att den inte medför några besvär för grannarna, till skillnad från dålig vedeldning. Även elproduktionen belastar miljön med olika utsläpp och restprodukter.

Du vet väl att du kan få 30% bidrag för installation av en pelletsbrännare till din befintliga ved- eller olje/ved-kombipanna eller för byte till en pelletspanna (upp till 7 500 kr för brännare eller upp till 16 500 kr för byte av panna)?

Har du elvärme kan du få ett statligt bidrag för installation av vattenburen värme, installation av panna och skorsten eller pelletskamin på mellan 6 000 - 20 000 kr.

Observera att bidragen endast kan sökas i år!

Kontakta din kommunala energirådgivare för mer information: 0511 - 34 62 09

Hälsningar
Chris

Chris Hellström
Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se