|
||
|
||
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020415 ] Veckans miljöruta
Tankar om krav på kretslopp - nu och i framtiden
Angående möjligheten att få bidrag för kretsloppsanpassning av avlopp, frågan är om det är något att satsa på för framtiden?
Dagens lagstiftning om kretslopp
Det är intressant att jämföra avloppskraven för bostad - lantbruk. En bostad tillåts släppa ut 90% av kvävet och 75% av fosforn via sitt avlopp, då infiltration eller markbädd efter slamavskiljning är minimikravet. I lantbruket tillåts inga utsläpp av näringsämnen vilket de hårda kraven på bl.a. urin- och gödselbrunnar visar.
Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Miljöbalken säger att återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas och utnyttjas så att ett kretslopp uppnås. Plan- och Bygglagen syftar till att främja en god och hållbar livsmiljö för människorna idag och i framtiden och långsiktig god hushållning av mark och vatten.
Framtiden?
Det talas om att inom en snar framtid kommer kretsloppskrav in i var och varannan kommun. Det är nämligen i detaljplan och områdesbestämmelser kretsloppskrav kan bindas in. Vid nybyggnation kommer krav ställas på utrymme för källsortering både för avfall och avföring. Inom en tänkbar framtid så kan även lagen ha ändrats till krav på kretsloppsanpassning i befintliga avloppsanläggningar. Detta är redan idag ett krav i vissa kommuner som ligger vid kusten. Ett exempel är Söderköping som kräver kretsloppsanpassade avlopp. Invånarna i Götene kommun har nog tur (i oturen?) att Götene ligger bland de främsta i arbetet med åtgärdskrav på dåliga avlopp. Många kommuner har inte ens börjat inventera avloppen, när det så är dags för åtgärd av dessa avlopp är miljökraven högre och det blir dyrare för fastighetsägaren att åtgärda. Det är svårt att förutsäga framtida nya avloppskrav.
Vill Du vara på den säkra sidan rekommenderar jag definitivt att kretsloppsanpassa ditt avlopp, då är tipset att du gör det i år så du kan utnyttja bidragen.
Camilla Johansson
|
|