««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020401 ]
Veckans miljöruta

Mellanlagring och spridning av humanurin

Den urinseparerande toalettstolen är kopplad till en separat tank vilken förvaras nedgrävd i marken för att inte bli för varm. Där lagras urinen minst sex månader för hygienisering innan användning. Virus och bakterier går att ta död på men det är ännu för lite forskat på hur läkemedel bryts ned i urin. Som försiktighetsåtgärd rekommenderas inte urinsortering vid hög konsumtion av antibiotika (sjukhus). I normala fall har fastigheten två anslutna tankar där en tank är kopplad mot toaletten och den andra används som mellanlagring. Efter 6 månader leds urinen över till den andra tanken. Därmed fungerar alltid en tank som mellanlagring. I Götene kommun finns en lantbrukare som sköter mellanlagringen och därför behövs inte två tankar på fastigheter med urinsortering. Tömning sker gratis 2 ggr om året i Götene kommun.

Spridning

I Teknik för lantbruket nr 84 - Humanurin som gödselmedel till vårsäd - redovisar Jordbrukstekniska Institutet, JTI, resultaten av tre års fältförsök kring humanurinens växtnäringseffekt, ammoniakavgång efter spridning samt växtnäringsbalans med olika spridningstekniker och vid olika tidpunkter. Resultaten visar på en nästan lika god gödslingseffekt för urin som för handelsgödsel och att risken för kväveläckage (ammoniak) inte är större vid användning av humanurin än när man använder mineralgödsel.

Spridningstekniken för att sprida humanurin är densamma som för flytgödsel, dvs. bredspridning med spridarplatta eller bandspridning med släpslangsramp. Ammoniakförlusterna vid uppsamling, lagring och transport förefaller mindre än 1 % av det totala kväveinnehållet, om urinen hanteras i slutna system. Ammoniakförluster uppmättes till mellan 5-10% vid spridning med släpvagnar och nedharvning efter 4 timmar. Vid snabbare nedharvning blir förlusterna mindre. Lukten är tydlig vid spridning men avtar inom ett dygn. Den lämpligaste spridningstiden är, beroende på väderlek och gröda, i maj eller början på juni, då tillväxt och saltbehov hos grödan är som störst. Spridning av humanurin sker idag på mark för fånggrödor, oljeväxter och energiskog. Idag finns ett EU-krav på att humanurin inte får användas vid produktion av ekologiska produkter. Naturvårdsverket tror att detta EU-krav kommer ändras.

Mer om urinsortering

Urinsortering- en del i kretsloppet. Byggforksningsrådet. ISBN 91-540-5860-0.
Källsorterad humanurin i kretslopp. VA-forsk rapport 2000:1. ISBN 91-89182-37-5
www.csd.uu.se/~asul1250/, www.vav.se, www.tema.liu.se, www.jti.slu.se

Camilla Johansson
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Miljö- och byggförvaltningen
Götene kommun