««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020326 ]
VECKANS MILJÖRUTA

Förra veckan presenterades "Vad är urin?" i vår serie om kretslopp. Här kommer fortsättningen:

Så fungerar urinsortering

Idag finns det väl utprovade system som separerar urin från fekalier direkt i toalettstolen, en källsortering. Urinen samlas upp och släpps inte ut i marken. Toaletten fungerar i övrigt som en "vanlig" toalett. Det finns flera lösningar att separera urin både för torrtoaletter och vattentoaletter. Det torra alternativet är vanligast för fritidsboende och på båtar, där kombineras urinsortering med förmultning av fekalierna. Vissa torrtoaletter kräver ingen elektricitet. Det finns även s.k. vacuumtoaletter, vanligast på flygplan eller båtar. För vattenspolande urinsorterande toaletter finns det modeller med enkel eller dubbelspolning. Den yttre och inre formen på stolen kan variera mellan modellerna samt om de är snålspolande eller inte. De vanligaste modellerna kan studeras mer ingående på följande hemsidor: www.dubbletten.se, www.porso.se, www.separett.se, www.mulltoa.se.

Vad tycker användarna?

Vid en uppföljning under mars 2002 för 130 hushåll med urinsortering i vattentoalett framkom att några av dessa hade haft följande problem: Stopp i urinvattenlås, dålig spolfunktion, något ökad rengöring, lukt i vissa fall. Oftast hade samma hushåll alla problemen och den gemensamma faktorn var toalettmodellen så åtgärden var helt enkelt att byta modell. Alla 130 i undersökningen har fortfarande kvar sina urinsorterande system efter 5 års användning.

För vissa vattenspolande modeller har problem med dålig lukt förekommit, men dessa har åtgärdats med bättre vattenlås. Stopp i urinledning beror oftast på hår, fibrer, strån eller aska i ledningen. Idag finns en särskild rensvajer för urinledning ned till vattenlåset. Rensning kan krävas 1-2 ggr om året i de värsta fallen. För 3 av 4 fall räcker det med rensvajer, i det 4:e fallet (pga. aska) hjälper kaustik soda. Att tillföra kaustik soda i urintanken kan tyckas märkligt, men det går bra med avseende på innehåll och pH. Vissa mottagare av urinen har klagat på för utspädd urin vilket visat sig bero på att användaren spolat för mycket. Genom att välja en modell som har så kallad dubbelspolning försvinner detta problem.

De allra flesta hushåll med urinsortering inser att urinen är perfekt gödning för den egna trädgården. Götene kommun erbjuder dock hämtning av urin för mellanlagring hos lantbrukare. Nästa vecka: Mellanlagring och Spridning av urin.

Camilla Johansson
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Miljö- och byggförvaltningen
Götene kommun