|
|
|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 020320 ] Världsarven i Visby och Birka, Stockholm 750 år och Kristianstadskonst
Den forna hansestaden Visby, vikingatidens Birka, Vädersolstavlan i 750-års jubilerande Stockholm och stenskulpturer i Kristianstadsbygden. Postens nya frimärken är en upptäcktsresa till svenska kulturarv som idag är stora turistattraktioner.
Frimärkena visar konst och kulturminnen från flera epoker - från vikingatid, genom medeltid och fram till nutida modern konst. Frimärksserien om de svenska världsarven fortsätter och den här gången porträtteras Birka och Visby.
- Varje år kommer över 700 000 besökare till Gotland, varav de flesta är svenskar, säger Mats Jansson, marknadschef på Gotlands turism. Visby som världsarv lockar många besökare och inte minst har nyfikenheten på staden ökat bland Visbyborna själva.
I sommar firar Stockholm 750-årsjubileum. Posten hyllar huvudstaden med två frimärken på Vädersolstavlan, den äldsta kända bilden över Stockholm.
- Under en särskild festvecka den 1-8 juni äger en mängd festligheter rum, säger Berit Svedberg, generalsekreterare för Stockholm 750 år. Vi hoppas att fler ska lära sig mer om huvudstaden under jubileumsåret. Med Vädersolstavlan på frimärke kan många ta del av Stockholms historia och den som vill kan komma och se tavlan i Storkyrkan.
Skulptur i Kristianstadsbygden ägnas en egen utgåva. Stenriket i nordöstra Skåne drar många konstnärer till trakten och inte minst lockar det svarta stenmaterialet diabas.
- De utmanas av stenens hårda material och allt fler har upptäckt de många variationsmöjligheterna, säger Marika Wachtmeister, VD för Stiftelsen Wanås utställningar. Konstverken överraskar ständigt och ger olika upplevelser beroende på väder och årstid.
Fakta om frimärksutgåvorna:
Utgivningsdag 21 mars
Visby - Världsarvet 2
Visby är ett exempel på en välbevarad muromgärdad hansestad i norra Europa, och en av de få städer som finns kvar från Hansans glansperiod under 1100-1400-talen.
Det första av de fyra frimärksmotiven visar en vy över Visby med Almedalen i förgrunden, där bakom medeltida bebyggelse och kyrkoruiner i kalksten och i fonden syns domkyrkan Santa Maria från 1100-talet. Det andra frimärket visar delar av den 3,6 kilometer långa ringmuren från 1200-1300-talet med bland annat Sankt Göransporten, tornet Långa Lisa och Norderport. På det tredje märket syns Burmeisterska huset från 1600-talet där väggar och tak i övervåningen är bemålade med jaktscener, sinnliga motiv och bibliska berättelser. Fjärde märket visar vy över Stora Torget sett uppifrån Klinten med S:ta Katarina kyrkas gotiska valv - franciskanermunkarnas klosterkyrka från 1200-talet. Gutekällaren med sin trappstegsgavel syns också på bilden.
Frimärkena är formgivna av Eva Ede efter foto av Tommy Söderlund och Christina Jägerbäck. Piotr Naszarkowski har graverat frimärkena som visar Almedalen och Stora torget. De är tryckta i kombinationstryck, en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. De båda andra frimärkena är tryckta i fyrfärgsoffset. De fyra frimärkena ges ut i häfte och gäller för Inrikes Brev.
Birka - Världsarvet 2
Den forna staden Birka i Mälaren är ett av de bäst bevarade exemplen på vikingatidens handelsplatser och har med sina många fornlämningar oersättliga kultur- och naturvärden. Under sin blomstringstid under 700-talet hade Birka drygt 700 invånare och var ett sjudande centrum för svearnas handel med världen.
Tre frimärken med bilder från Birka ges ut. Två av dem visar hängsmycken, det ena med ett mansansikte och det andra ett kors. Det tredje märket visar en runsten placerad intill Hovgården på Adelsö, Sveakonungarnas kungsgård.
Eva Ede har stått för den grafiska formen efter fotoförlagor från RAÄ; Jan Eve Olsson och Harald Faith-Ell/ATA. Czeslaw Slania har graverat frimärkena med runstenen och mansansiktet, Lars Sjööblom det med korset. De är tryckta i en färg ståltryck, varje märke i egen kulör. Portoslag är Brev Inrikes för hängsmycket med mansansiktet, Ekonomibrev för märket med runstenen och Föreningsbrev för hängsmycket med korset. Alla tre säljs i rulle.
Stockholm 750 år
I sommar firar Stockholm 750-årsjubileum. Posten hyllar huvudstaden med två frimärken på Vädersolstavlan, den äldsta kända bilden över Stockholm. Vädersolstavlan målades med anledning av ett himlafenomen den 20 april 1535 då vädersolar visade sig över staden. Samtidigt användes tavlan som ett politiskt redskap av Olaus Petri i den strid som pågick mellan honom och Gustav Vasa. Tavlan visar staden sedd från Mälaren, ut mot Saltsjön med slottet Tre kronor och Storkyrkan som dominerar bebyggelsen på den lilla stadsholmen. Konstverket, som brukar tillskrivas Urban Målare, finns i Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm. Sannolikt är det inte originalet som finns att beskåda utan en kopia gjord 1636 av Jacob Elbfas, hovmålare hos drottning Maria Eleonora. Det ena frimärket visar det centrala partiet av Vädersolstavlan och det andra koncentrerar sig på Stadsholmen.
Lars Sjööblom har formgivit och graverat frimärkena, som trycks i ståltryck. Det ena gäller för Inrikes Brev, det andra har valören tio kronor, porto för hela världen. Båda ges ut i rulle.
Utgivningsdag 23 mars
Skulptur i Kristianstadsbygden - Norden 2002
Nordens länder har i år valt Offentlig konst som ett gemensamt ämne för en frimärksutgåva. Posten i Sverige ger ut två frimärken på temat Skulptur i Kristianstadsbygden. I Wanås slottspark utanför Kristianstad är Pål Svenssons skulptur Sprungen ur placerad. Den andra skulpturen Struktur av den japanske konstnären Takashi Naraha är placerad på Lastageplatsen i Kristianstad.
Sedan 1987 har Stiftelsen Wanås Utställningar installerat konstverk i den engelska parken. Några verk finns där endast en sommar medan andra blir permanenta. De förändras och åldras genom årens gång.
Pål Svenssons skulptur är utförd i diabas, den svarta bergart som finns i Göingetrakten, där Skåne, Blekinge och Småland möts. Diabasen och de många granitsorterna är en av orsakerna till att Kristianstad är en av Sveriges skulpturtätaste städer. När diabasen slipas och poleras blir den högblank och djupsvart, och lämpar sig utmärkt till skulpturer, monument, fasadbeklädnad med mera. Den exklusiva stenarten lockar konstnärer från hela världen.
En av dessa är Takashi Naraha som flyttat hit från Japan. Sedan han kom till Sverige 1974 har han skapat ett stort antal monumentala arbeten i diabas, där polerade och obearbetade ytor ställs i kontrast till varandra. Skulpturen Struktur på frimärket är dock utförd i grå granit.
Fotona av skulpturerna är tagna av Christina Jägerbäck och Stefan Fallgren. Olöf Baldursdottir har gjort den grafiska formen och Martin Mörck har graverat frimärkena, som är tryckta i kombinationstryck, en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. De säljs i rulle och valören är åtta kronor, porto för hela Europa.
|
|