««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020310 ]
Veckans miljöruta

Ät S.M.A.R.T. - för hälsa och miljön

I förra veckans miljörutor gavs information om faktamaterialet "Ät SMART" som utarbetats av Centrum för tillämpad näringslära vid Stockholms läns landsting. Det handlar om att äta SMART både för hälsan och miljön.

Ät S.M.A.R.T. står för:
Större andel vegetabilier,
Mindre utrymme för "tomma kalorier",
Andelen ekologisk ökas,
Rätt köttval, rätt grönsaksval,
Transportsnålt.

Den här veckan ska vi granska sista punkten "Transportsnålt" och avsluta vår serie.

En stor del av det vi och våra husdjur äter i Sverige importeras. Mer än 25% av produktionsytan för våra livsmedel och foder till djuren ligger utomlands, ofta på andra sidan jordklotet. Transporterna är en del av matens miljöpåverkan som vi ganska enkelt kan påverka genom att välja livsmedel som inte rest så långt. Generellt kan man säga att ju mer närproducerat mat man väljer, desto mindre transportutsläpp som ger upphov till klimatpåverkan, försurning, övergödning och marknära ozon. I transporter ingår även våra egna resor för att införskaffa maten.

Det finns inga varor som vi ur näringssynpunkt behöver importera från andra kontinenter. Men det finns varor som kan behöva importeras från Europa. Exempelvis kan det vara motiverad att komplettera det smala utbudet av svenskt frukt och grönsaker under våren med importerade varor. Däremot har vi goda förutsättningar att producera kött och mjölkprodukter i Sverige och detta behöver vi inte lägga miljöbelastande transporter på.

Om vi ändå måste importera och transportera är det bättre att transportera koncentrerade varor än ätfärdiga. Ju mer koncentrerade, ju längre transport tål varan. Voluminösa varor som till exempel bröd tål däremot inte långa transporter och bör vara närproducerade. Transporter av drycker som vatten, läsk och öl är både voluminösa och tunga, samtidigt som de inte ger något viktigt näringsbidrag.

Vi tenderar att glömma att det finns något som heter årstider. I grönsaksdisken ligger samma varor året om. Det som skiljer är ursprungslandet. Om man säsongsanpassar ätandet blir det mera närproducerad mat och därmed mindre transporter. Även kvalitén är ofta bättre på varor som odlats under sin rätta säsong.

S.M.A.R.T. är en modell för att göra både hälso- och miljövinster. S.M.A.R.T. är även billig mat. Genom att följa modellen och välja mindre kött, salladsgrönsaker och utrymme, mer baljväxter, rotfrukter och spannmålsprodukter blir kostnaderna ca 20% lägre än vanligt. Då finns det pengar kvar för att köpa det dyrare ekologiska alternativet. Det avgörande för ekonomin är vilka typer av livsmedel man köper, inte om de är KRAV-märkta eller ej!

Det är svårt att bryta vanor: man måste bestämma sig för att göra det och ta ett steg i taget.

Börja när du ska handla nästa gång!

Mer information finns att hämta under www.sll.se/ctn under "mat och miljö".

Chris Hellström Miljö- och energisamordnare
Götene kommun
Miljö- och byggförvaltningen
0511/34 62 09
chris.hellstrom@gotene.se

BYGDEN KRING BERGET - Kinnekulle under 1000 år
Nyutkommen och rikt illustrerad bok om Kinnekulle av journalisten Agneta Tjäder och fotografen Christer Hallgren. En perfekt bok att ge bort i present eller julklapp, ca 180 sidor, inbunden, pris: 280 kr exkl. moms och porto. Kan beställas på Warne Förlags hemsida eller köpas hos bl.a. Vin och Pimpinella och Forshems Gästgivaregård.