Pontus de la Gardie var förvisso inte makalös. Han gifte sig med en nästa 40 år yngre kungadotter, nämligen Sofia Gyllenhielm.
För att ta det från början. Pontus var en fransk adelsman. Han var först munk, men sadlade om och blev krigare. Som officer tog han tjänst där man betalade bäst. År 1665 var det i den danska hären i det nordiska sjuårskriget. I Varberg blev han tillfångatagen av svenskarna. Han gjorde då som brukligt var bland den tidens officerare i samma situation. Han gick genast över till fienden. Senare ställde han sig på Johan III:s sida i dennes uppror mot halvbrodern Erik XIV.
Pontus var en skicklig krigare och i kriget mot ryssarna i Finland 1580 intog han Kexholm och Narva. Johan III hade redan tidigare gjort honom till friherre och givit honom olika förläningar. Nu fick han även Johans frillodotter Sofia till maka. Bröllopet stod i Linköping, eftersom pesten härjade i Stockholm. Sofia och Pontus fick tre barn tillsammans under den tid Pontus var ståthållare i Estland. År 1685 drunknade han i floden Narovna.
Sonen Jacob uppfostrade delvis vid morfaderns, Johan III:s, hov. Även Jacob blev krigare och satt en tid fången i Polen. Liksom sin far var han en framstående officer. I krig med Ryssland intog han Novgorod 1611. Han belönades med ämbeten som riksråd, generalguvernör i Livland och marsk. En dag kallades han till kungliga slottet i Stockholm av änkedrottning Kristina. Hon ogillade i hög grad sonens - Gustav II Adolfs förhållande med Ebba Brahe. Jacob fick mer eller mindre order att gifta sig med Ebba. Han gjorde så. Ebba själv var säkerligen inte tillfrågad. Det sågs troligen som en stor ära för Jacob att få gifta in sig i den svenska högadeln. Ebba och Jacob fick 14 barn varav sju dog före tre års ålder.
Jacob satt också i förmyndarregeringen för den blivande drottning Kristina (döpt efter sin farmor) 1633-1634. Jacob var också en framgångsrik affärsman och bedrev bl a spannmålshandel. Han blev ägare till många gods både genom köp och förläning som t ex Jacobsdal, nuvarande Ulriksdal, liksom grevskapet Läckö med åtföljande grevetitel.
Jacob var nog rätt storvulen. Han lät uppföra ett storståtligt palats i Stockholm.
Ett riktigt skrytbygge fyllt av konst och märkvärdigheter. Palatset kallades Makalös.