««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 020114 ]
Stora brister i barnens trafikkunskap i åk 7

70 procent tror att fel sida av vägen är rätt

70 procent av alla barn tror att de ska gå på fel sida av vägen, hälften känner inte igen några av våra vanligaste vägmärken. En NTF-enkät bland drygt 11 000 elever i årskurs 7 visar skrämmande brister i trafikkunskap.

- Vi är bra på att skydda våra barn upp till 10-12 års åldern. Se´n tror vi tydligen att de klarar sig själva, utan att ha fått kunskap om vilka regler som gäller, säger Brittmarie Utterström, NTFs vd, vid ett anförande under VTIs forskardagar i Linköping.

Barn anses ”trafikmogna” vid ungefär 12 års ålder. Då får de ofta ta sig till och från skolan på egen hand: gå, cykla eller åka kollektivt. Detta återspeglas tydligt i olycksstatistiken.

Varje år dödas eller skadas svårt cirka 800 barn i ålder 0-19 år. 73 procent är över 12 år.

- NTF kallar den här gruppen för ”de glömda barnen”. Vi är världsledande när det gäller trafiksäkerheten för de minsta barnen, men betydligt sämre när det gäller de lite äldre barnen, säger Brittmarie Utterström. Enkäten bland elever i årskurs sju över hela landet ger en av förklaringarna till utvecklingen: kunskapen om trafik, det gäller både regler och beteenden är skrämmande låg.

Några axplock ur enkäten:

  • 70 procent tror att de ska gå på vägens högra sida om det saknas trottoar.
  • 43 procent känner inte till att det finns en lag om cykellyse.
  • Mindre än hälften känner till vad några av våra vanligaste vägmärken betyder.
  • Bara 36 procent känner till den korrekta innebörden av högerregeln.
  • Bara 20 procent har diskuterat ämnet trafiksäkerhet mer än fem gånger under hela mellanstadiet.
- Det är inte så konstigt att kunskaperna är dåliga, säger Brittmarie Utterström. Enligt läroplanen har skolan och kommunen ett ansvar för elevernas utbildning i trafiksäkerhet, men uppenbarligen tas det inte alltid på allvar.

- Det handlar om våra barns hälsa och välfärd och det får inte vara så att trafiksäkerhetsutbildningen blir ett lotteri. Den bör i själva verket löpa som en röd tråd genom hela skolan, fram till körkortsutbildningen. Alla barn har lika rätt att komma så väl förberedda ut i trafiken som möjligt, säger Brittmarie Utterström.


I dag har

namnsdag

Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com