|
||||||||||
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet [ 011209 ] Bättre samarbete ska utveckla närsjukvården i ”Lidköpings-området”
Närsjukvården i ”Lidköpings-området” måste utvecklas för att öka tryggheten och förbättra tillgängligheten i vården. För detta krävs ett tätare samarbete mellan primärvård, sjukhusvård och den kommunala hälso- och sjukvården. Det konstateras i rapporten ”Framtidens hälso- och sjukvård i Lidköpingsområdet” som presenterades i dag. En väl fungerande närsjukvård förutsätter också att sjukhuset i Lidköping fortsätter att vara ett akutsjukhus. I ”Lidköpings-området” ingår Lidköping, Skara, Vara, Götene, Grästorp och Essunga kommuner.
I rapporten konstateras också att förlossningsvården kan fortsätta att bedrivas under förutsättning att man kan behålla kvaliteten och den medicinska säkerheten. Rapporten går nu vidare till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för beslut.
Sjukvården kommer att utsättas för ett ökat förändringstryck under de närmaste decennierna. Invånarna blir äldre, efterfrågan på vård ökar liksom svårigheterna att rekrytera personal. Den vanligaste vården måste fortsätta att finnas nära människorna. För att möta denna utveckling måste sjukvårdens olika organisationer ta ett större gemensamt ansvar för invånarnas hälsa och vård och utveckla närsjukvården i området.
Dygnet runt
Närsjukvården består av flera olika delar som tillsammans svarar för grundtryggheten i vården. Oavsett tid på dygnet ska det vara möjligt att få tillgång till vård. Primärvården är basen i vården och ska vara den första instansen för medicinska bedömningar. Primärvården ska också medverka i akut- och jourverksamheten. Sjukhuset ska fortsätta att vara ett akutsjukhus och svara för den breda bassjukvården i form av specialistmottagningar, dagsjukvård och vård av inneliggande patienter. Resurser och beredskap ska finnas för att ta emot akuta sjukdomsfall dygnet runt. Kommunen svarar för grundtryggheten, ger vård åt allt fler äldre människor med kroniska sjukdomar och långa sjukdomsförlopp. Kommunen ger också hemsjukvård åt allt fler patientgrupper även med svåra sjukdomar.
Lång process
Inom flera områden bedrivs idag utvecklingsarbeten för att förbättra för patienterna. För att bättre utnyttja de gemensamma resurserna föreslås att följande arbeten/projekt utvecklas vidare som gemensamma projekt i närsjukvården:
I rapporten konstaterar man också att förlossningsvården vid Sjukhuset i Lidköping kan fortsätta att bedrivas under förutsättning att kvaliteten och den medicinska säkerheten kan bibehållas. Detta fordrar bland annat en nära samverkan med andra sjukhus, att personalens kompetens kan bibehållas och vidareutvecklas och att man kan fortsätta att rekrytera personal.
Får inte avstanna
Rapporten är resultatet av ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Lidköpings kommun som pågått sedan i våras. Syftet med projektet har varit att ta fram underlag för beslut om framtidens hälso- och sjukvård i Lidköpings-området. Under året har man hämtat in faktaunderlag och synpunkter om framtida behov från vårdens verksamheter i Lidköpingsområdet. Man har också haft dialog med befolkningen, patientföreningar, pensionärsorganisationer och andra intresseorganisationer.
Den politiska samverkansgruppen har ställt sig bakom rapporten. Gruppen betonar att den process som nu har inletts inte får avstanna och att de steg som har föreslagits bör starta omgående.
Rapporten överlämnas nu till hälso- och sjukvårdsstyrelsen för beslut.
|
|