Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011117 ]
Vilka medeltida hemligheter döljs i Forshems kyrka

Hur nära den historiska verkligheten träffade Jan Guillou när han skrev romansviten om riddaren Arn Magnusson, hans efterforskningar inför författandet av böckerna ser ut att ha kommit sanningen om Forshems kyrka på spåren.

Under 1100-talet skedde en fullkomlig byggboom av kyrkor, nu byggde man i sten istället för i trä som tidigare varit fallet. Så gott som alla kyrkor var Maria-kyrkor, tillägnade den heliga Jungfrun, men som enda kyrka i norra Europa var Forshem tillägnad åt den heliga graven i Jerusalem, den kyrka man som pilgrim kunde vallfärda till om man inte ville ge sig ut på den långa och strapatsrika färden till Jerusalem, en färd fylld av faror som man inte med säkerhet kom levande hem ifrån. Under ca 400 år vallfärdade pilgrimer från Sverige och kanske övriga Europa till kyrkan i Forshem för att uppleva den heliga graven på ett lite närmare och säkrare håll.

För att bygga en kyrka av denna storlek och dignitet fodrades det en rik donator, han har med all säkerhet varit en uppsatt och framträdande man i dåtidens samhällskick, och med tanke på att kyrkan är tillägnad den heliga gravens orden så har han troligen varit tempelriddare, vilket de inhuggna malteserkorsen i kyrkans stenreliefer vittnar om. Han har då tjänstgjort en tid vid den heliga graven i Jerusalem och kan då ha fört med sig hem någon form av relik, kanske en sten från graven eller en flis från Kristi kors, tagg från törnekronan eller liknade, som var vanligt förekommande på den tiden, och finns som reliker i många kyrkor världen över.

En relik från den riktiga graven i Jerusalem var säkert något som lockade pilgrimer att besöka Forshem, och när ryktet om detta spreds utöver över landet var det hit till Forshem man kom, i stället för att bege sig till Jerusalem.

Men vem var då denne storman och riddare, och var kan vi finna hans grav. Den naturligaste platsen för donatorns grav är under tornet i Forshems kyrka, vilket varit fallet på många andra ställen. Och var finns den relik som han kanske förde med sig från graven i Jerusalem, kan den också ligga gömd under golvet i kyrkan någonstans. Kyrkan är aldrig utgrävd, detta görs bara i samband med att rörledningar eller annat skall installeras, och något sådant har aldrig gjorts i Forshem.

Vilka hemligheter göms under golvet i kyrkan, kanske kan de ge ledtrådar i jakten på mannen som bekostade detta bygge, och kanske kan de lösa mysteriet med hans namn, idag heter han utan tvekan Arn för många, men att spåra upp hans verkliga namn är något som skulle tillföra den svenska historien en hel del.

Forshems kyrka är unik och de senaste årens uppmärksamhet har ökat besökarantalet till en aldrig tidigare skådat frekvens, 1000 % mot för några år sedan, gissar kyrkoherden.

Förhoppningen om att det skall ske en utgrävning i kyrkan verkar nu för tillfället hänga på om kyrkan kommer att investera in någon form av installation som medför att golvet i kyrkan måste rivas upp, då kommer det förmodligen också att genomföras en arkeologisk undersökning, och då kan vi kanske få svar på om det gömts några hemligheter under kyrkans golv.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com