Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 011109 ]
Partiklar dröjer kvar länge i luftrören

Nu är det bekräftat att partiklar som hamnar i våra finaste luftrör till mycket stor del finns kvar där efter 24 timmar. Av de partiklar som nått de allra finaste flimmerhårsbeklädda luftvägarna finns nästan alla kvar efter 24 timmar.

För Statens Strålskyddsinstitut (SSI), som är delaktig i projektet, har resultatet stor betydelse ur stråldossynpunkt. Radondöttrar i inomhusluften tillhör till exempel den typ av partiklar som går ner i de finare luftvägarna och gör skada under hela den tid de sitter kvar. Tidigare ansåg man att flimmerhår och slem förde bort de flesta partiklarna inom 24 timmar.

Resultaten är också intressanta med tanke på att även andra farliga partiklar som inandas får mer tid på sig att göra skada. Andra undersökningar har antytt att kroniska lungsjukdomar, det vill säga bronkit, astma och emfysem, som ger försvårad andning, börjar just i de små luftvägarna och orsakas av inandade luftföroreningar, främst cigarettrök. Denna undersökning från SSI i samarbete med Institutet för Miljömedicin (IMM) vid KI kan förklara sambandet.

– Projektet ingår i ett större EU-forskningsprojekt som ska avslutas i juli 1999, berättar Rolf Falk, myndighetsspecialist från SSI. Hittills har vi undersökt friska personer men just nu studerar vi vad som händer med partiklarna hos människor med lungsjukdomar och förstörda luftrör och flimmerhår.

Vi andas 10 kilo luft varje dag. En tredjedel av dammet och de partiklar som följer med fastnar i luftrör och lungor. För att förstå lungornas komplicerade reningsmekanism har man fått göra undersökningen stegvis genom att följa partiklar i andningsorganens olika delar. Med hjälp av radioaktiva partiklar, som går lätt att följa, samt fin och delvis ny teknik, har forskarna kunnat se vad som händer med de partiklar som fastnar i bronkiolerna, de allra finaste luftrören, innan dessa övergår till lungblåsor.

Artikeln publicerad i samförstånd med den populärvetenskapliga webbplatsen Vetskap.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com