Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010909 ]
Leif Olson regisserar nytt historiskt sommarspel

Sommaren år 2000 uppfördes ett antal föreställningar av det historiska spelet "Vägen till Husaby" i Biskopsborgen, Husaby, bakom detta stod den välkände kulturpersonligheten Leif Olson från Holmestad, tyvärr var sommaren inte den allra bästa så ett par föreställningar gavs även under vintern i Österplana kyrka så att fler fick chansen att se det intressanta spelet om Husaby.

Nu är det dags igen för att sätta upp ett nytt historiskt sommarspel med anknytning till bygden, Leif Olson står som regissör men manus har skrivits av en Stockholmare, Gunnar Andersson, författare, poet och journalist.

Spelets har döpts till "Balladen om Birger Jarl" och bygger till viss del på historiska fakta men många av rollfigurerna är fiktiva för att få liv i historien, Leif har arbetat med denna teaterpjäs i över ett år.

I fredags kväll samlades ett 25-tal personer i Pilgrimshärbärget i Forshem för att lyssna på bl.a Leif Olson som berättade lite om detta ny spel. Leif blev själv inspirerad av Birger Jarl när han för länge sedan läste om
Pilgrimshärbärget i Forshem
honom i en av Verner von Heidenstams böcker, Svenskarna och deras hövdingar, men hade då ingen tanke på att sätta upp ett spel om Birger Jarl. Leif säger också att man inte kan fördjupa sig allt för mycket i historiska fakta då det hämmar den skapande fantasin.

Leif spelade upp några kortare episoder ur spelet med hjälp av bl.a medlemmar ur familjen Falkenberg, där kyrkoherden själv gestaltade biskop Kol, medan de bägge döttrarna spelade Bigers dotter Rikissa och kung Eriks fru, drottning Katarina.

Repetitionerna av "Balladen om Birger Jarl" kommer att starta nu i höst, en kärntrupp av rollbesättningen är så gott som klar men det kommer att behövas en mängd statister och ett 50-tal rollinnehavare, önskemålet är att många av dessa skall vara i ålder över 50-60 år.

Birger Jarls vapen
Detta historiska spel kommer att ha premiär någon gång under nästa sommar, exakt datum är inte spikat och platsen ännu inte bestämd, men troligen kommer premiären att ske någonstans i närheten av Kinnkeulle, kanske i någon stor lada i närheten av Forshem, eller möjligen en ambulerade föreställning i bygden.

Spelet har sin början vid Näs slott där en tornering är förestående mellan Birger och junker Karl, kampen är om vilken av dessa två skall bli jarl, Birger står som segrare och förhållandet mellan dessa två blir nu spänt.

Pjäsen går sen vidare med händelser och äventyr kring Birger, han var en mycket eftertraktad man på många sätt, bland annat slog Eriks drottning Katarina sina lovar omkring honom då och då.

Avslutningsscenerna i "Balladens om Biger Jarl" är förlagda till Stockholm, som då inte finns, men Birger Jarl får här en vision av en stad som skall verka som ett lås och befästa Mälarens inlopp,
Leif Olson och Beata Falkenberg
planerna på den framtida huvudstaden börjar här så smått att ta form.

Birger Jarl slutar sina dagar år 1266 på Hjelmbolund och ligger begravd i Varnhem klosterkyrka, men hans familj hade då fått viktiga befattningar i det begynnande riket Sverige.

Leif Olson lämnar skyndsamt sammankomsten i Forshem för att denna fredagskväll bege sig till Lidköping och medverka i Stadskampen, där han gestaltade greve Magnus de la Gardie, du kanske såg honom på TV.

Den kvarvarande åhörarskaran i det lilla pilgrimshärbärget i Forshem fick sen i samband med det stundande kaffet en närmare inblick och presentation av den historiska bakgrunden till spelet, samtidigt skickades en lista runt där de som på något sätt hade intresse av att medverka i "Balladen om Biger Jarl" fick anmäla sig.

Det kommer troligen att bli ett mastodontarbete för Leif att sätta upp detta historiska spel om Birger Jarl, men med hans erfarenhet och energi och en stor mängd entusiastiska medarbetare kommer vi med all säkerhet att nästa sommar få beskåda ännu ett av hans sommarspel i trakten av Kinnekulle, och säkerligen lär det även denna gång bli välbesökt då det historiska intresset på nytt tagit fart i bygden och i landet.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com