Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010905 ]
Årets älgjakt har startat

I måndags den 3:e september drog årets stora begivenhet i jaktvärlden igång i de norra delarna av landet, älgjakten i landet startar först i de fyra norra länen samt Hälsingland och de norra delarna av Dalarna, jägarna i resten av landet får vänta tills den 8 oktober innan de får ge sig ut på jakt efter skogens konung.

I Sverige har vi en älgstam på cirka 300 000 djur, av dessa kommer ungefär en tredjedel att skjutas under årets älgjakt. Värdet på den sammanlagda köttmängden beräknas uppgår till runt 500 miljoner kronor.

Älgjakten är den jaktform i landet som drar till sig flest antal deltagare, och i år kommer troligen runt 200 000 älgjägare att delta i jakten, fem procent av dessa är kvinnor.

Av allt älgkött beräknas bara fem procent nå ut i handeln, och en del av detta kommer att gå på export, älgjägarna själva behåller resten, drygt 40 kilo per genomsnittlig jägare.

Historia

Älgen vandrade från Europa mot södra Sverige för ungefär nio- till tiotusen år sedan, och den var ett viktigt byte för stenåldersjägaren. Under medeltiden har troligen älgen varit vanlig förekommande men också ett bekymmer för svedjebrukarna, och Västgötalagen placerade den bland skadedjuren.

År 1537 förklarade Gustav Vasa att ek, bok och djur på kronans mark ej fick röras, adeln fick jaga på egen mark men inte mellan februari och juli, trots detta var älgen talrik.

Tjuvjakten på skidor förekom ofta och år 1702 kompletterades spjutjakten med gevär. Jakten på björn och varg användes ofta som täckmantel för älgjakt. Tamdjuren blev fler och krävde allt större betesområden detta medförde att älgen fick dåligt med vinterfoder. Carl von Linné satte det latinska namnet på älgen, Alces Alces, som betyder just älg, men namnet kommer från det grekiska ordet Alké, som betyder styrka.

År 1789 gav Gustav III bönderna rätt att jaga på sin egen mark, men det resulterade i att älgen höll på att bli helt utrotad. I en jaktstadga som utkom 1836 blev älgen fredad under vintermånaderna, och några större bruk i Bergslagen gav en fristad åt djuren under den svåraste perioden.

Omkring år 1820 fanns det endast spridda rester kvar av älgstammen i norra Svealand. Men den började nu så sakteliga att återhämta sig och sprida sig över landet, och efter år 1960 ökade den rejält i antal. Avskjutningen 1960 var 30 000 djur, 22 år senare, 1982 sköts det 174 000 älgar i landet, vilket innebär att det fanns runt en halv miljon älgar före jakten.

Den stora ökningen beror på flera orsaker, bl.a. björnens och vargens tillbakagång samt fridlysning och förändringar i jord- och skogsbruk och av boskapsskötseln. Ändrade avskjutningsprinciper har även spelat en stor roll för älgens återhämtning.

Vill du se hur en riktig älgstudsare skall se ut så kan du klicka här.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com