Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till nyhetsarkivet  

[ 010823 ]
Efter 100 år är havsörnen tillbaka i Vänern

I norra delen av Vänern genomförde havsörnen i år två lyckade häckningar med fyra ungar som resultat, det var på tiden då det var nästan 100 år sedan den försvann, och detta väcker säkert jubel bland landets fågelvänner som länge arbetat för detta.

Havsörnen var vanligt förekommande längs med Vänerns stränder fram till mitten av 1800-talet, men sen gick det sämre för dessa stora och majestätiska fåglar, de började förföljas och utrotningen var ett faktum i början av 1900-talet.

År 1924 fridlystes havsörnen, då fanns det endast ett par kvar i Vänern, men de försvann i slutet av 1940-talet utan att ha lyckats få några ungar. Det var bara vid Östersjökusten som det på 1950-talet fanns ett mycket litet bestånd av havsörn, samt några spridda par i Lappland, den en gång så rika stammen var i det närmaste helt utrotad i landet.

Projekt Havsörn startades 1971 av Svenska Naturskyddsföreningen, då var även de fåtal som fanns på Östersjökusten på väg att försvinna, miljögifter medförde att de inte kunde fortplanta sig normalt, häckningsförsöken misslyckades ofta och när det blev ungar blev det oftast bara en.

Läget var ohållbart och hade man inte satt igång med motåtgärder så hade troligen hela beståndet kollapsat. Stödåtgärderna i form av konstgjorda bon och utfodring på vintrarna gav snart resultat, minskningen stannade av men det dröjde 15 år innan fortplantningsförmågan blev bättre och tio år till innan den började närma sig den normala. Under tiden man väntade på att miljögifthalterna skulle minska i Östersjön efter det att förbud införts så var det vinterutfodringen som gjorde att örnarna kunde överleva och få stammen att stabiliseras.

Östersjöstammen började växa till sig i slutet av 1980-talet och sen bredde de ut sig inåt landet, men västerut gick det långsamt och inte förrän i mitten av 90-talet vågade man hoppas på att åter få havsörn i Vänern. Havsörnsprojektets samarbetspartner i Västsverige, ÖRN-72, bedrev ett intensivt arbete och det har nu resulterat i att Vänern åter har fått tillbaka sina havsörnar, vilket är en stor seger för projektet. Men för att få tillbaka havsörnarna i hela det naturliga häckningsområdet i landet så fodras det fortsatta åtgärder med vinterutfodring och konstgjorda bon om man skall lyckas, även fler skyddade områden med boträd måste till.

Havsörnen kan bli upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna, och kroppen runt en meter lång, trots att de är stor väger den bara mellan 4 till 7 kilo, honorna är en aning större än hanarna. De kan bli 30 år gamla men lever i genomsnitt i 15 år, i fångenskap kan en ålder av 40 år uppnås.

Sverige har idag runt 250 vuxna havsörnspar samt ca 500 ungfåglar, när det var som mest kritiskt fanns det bara 50 par och 50 ungfåglar. Tack vare Projekt Havsörn ser det idag mycket bättre ut.

««  Tillbaka till förra sidan


Inrikes
 
 
 
Utrikes
 
 
 
Ekonomi
 
 
 
IDG - IT
 
 
 

Nyheter från DN via
Nyhetsrubriker.com