|
«« Till ettan «« Till Varia arkiv Några ortnamn i Skånings härad
1. Saleby.
Namnet Skåning kan möjligen komma av skan, skån som betyder skorpa, bark och syftar på en skrovlig eller bergig terräng. Man antar att det någonstans i häradet har funnits en tingplats, som givit häradet dess namn. Vid slutet av 1200-talet skrivs namnet Skanungs häraþi och på 1500-talet bl a Skåningz herrede.
Saleby kommer av fornsvenska salr och betecknar en byggnad för gästabud, by betyder gård i sådana sammansättningar. Senmedeltida namnformer : Salaby, Saläby, Salaby Höghaby; på 1500-talet Salby, Salleby. I Äldre Västgötalagen betyder höghabyar 'by med gravhögar från hednisk tid' (Lundahl). Byn är anlagd på gravfält från järnåldern.
Uttalet anges av Lundahl utan -e och med sk tjockt - l. Så uttalades det av mina föräldrar och farföräldrar. Uttalet med -e är ett sk bokstavsuttal och används idag även av många på orten. Saleby tillhörde fram till mitten av 1460-talet Als härad, som då uppgick i Skånings härad.
Några gårdsnamn:
Huken belagt som Hwken 1641. Namnet kommer av huk som betyder hörn, vinkel. Kollegården : 1550 Kåregålen (skillnaden mellan -r och tjockt -l är liten eller obefintlig i västgötskan). På 1500-talet anges gården som frälsehemman. Namnet kommer troligen av kolle= kulle. Det finns åtskilliga gårdar, som bär namn efter någon tidigare ägare t ex Anders Persgården, Måns Tolsgården, Per Svensgården. På något av hemmanen vid Erik Larsgården (på 1700-talet Erick Larssonsgården) är min mormorsmormor född. Det hemmanet gick i arv på kvinnosidan i flera generationer.
Pattorp - på 1400-talet Patatôrp - var på 1500-talet ett ½ frälsehemman. Trakten har gamla textila traditioner. Det har bl a funnits en vadmalsstamp, som 1685 kallades Måssa qwärn.
Salebybygden har mycket gamla anor och är rik på fornminnen, en del har dock flyttats. En runsten flyttades (= stals) av forntidsromantikern Per Tham till hans runstensallé på Dagsnäs. Bruksföremål från Saleby finns bl a på Historiska museet, Nordiska museet och på Västergötlands museum i Skara.
I Fornbyn i Saleby finns förstås en hel del sevärdheter.
För den som är intresserad av annat än ortnamn finns en förträfflig bok att läsa av Hilding Johansson.
Källor:
|