Lokaltidning för Hällekis och Kinnekullebygden - uppdateras dagligen med färska nyheter

2000-05-15 till 2000-05-21

000521
I Jättens fotspår
Jätten Helle i telefon
Tyvärr var det inte många som hörsammat inbjudan till ljudvandringen "I Jättens fotspår" som genomfördes i Munkängarna på lördagsförmiddagen.
 - Men det fåtal personer som kommit bjöds på en fin vandring och ljudupplevelse, då de som arrangerade vandringen inte sparade på krafterna trots att det var få som var i ledet.
 - Under vandringen berättade vandringsledaren, dramapedagogen Malin Nordh-Jonsson, den lokala sägnen om jättarna Helle och Kisa, och vid Mörkeklevs grotta kunde barnen få lyssna till jättens röst inifrån berget via en direktkopplad telefon, det var spännande tyckte barnen.
 - Munkängarna bjöd på sin bästa sida denna dagen, solstrimmor som
Krakel Spektakel och
Kusin Vitamin
silades genom det tjocka lövverket, och ramslökens tunga doft, skapade en magisk stämning som inramning till sägnen.
 - På Hellekis säteri, med Vin och Pimpinella i spetsen, hade man denna dagen anordnat "barnens lördag". Det bjöds på en speciell barnmeny och den lokala gruppen "Krakel Spektakel och Kusin Vitamin" bjöd på en livfull underhållning för de besökande.
 - Allt detta var ett led i projektet "Klingande kulle" som anordnas av Musik i Väst, under sommar så kommer det att erbljudas en mängd olika ljudupplevelser runt Kinnekulle. Närmast i tiden är invigningen av en så kallad ljudodling i stor växthuset på Hellekis och olika sorters ljudarrangemang i Falkängen, detta den 1 juni.

000521
Mellan hägg och syrén
Mången känner väl till den gamle skomakarmästarens skylt på sin verkstadsdörr "Jag har semester mellan hägg och syrén".
 - Detta uttryck myntades för många år sedan och det är nog tur att skomakarmästaren inte lever idag, ty med denna ljuvliga majmånad hade han inte fått en enda semesterdag, då både hägg och syrén blommar samtidigt.

000521
Fria lokaler för föreningar
I en motion till Kommunstyrelsen föreslås det att föreningar i kommunen återigen skall få tillgång till de olika lokaler och idrottshallar som är i kommunal regi.
 - Denna möjlighet togs bort för ett antal år sedan men man vill nu att det åter skall finnas den möjligheten. Det föreslås också att bygdegårdar och Folkets hus skall få tillgång till det föreningsstöd som delas ut av kommunen, då dessa i flera fall har det svår ekonomiskt och alla bidrag är synnerligen välkomna.
 - Ett beslut kommer att fattas av Kommunfullmäktige så snart man undersökt ärendet.

000521
Pollen kan orsaka dödsfall
Årets stora pollenmängder kan öka risken för dödsfall med över 6 procent för de som har problem med hjärt- och kärlsjukdomar.
 - Det finns än så länge bara teorier om vad som kan orsaka detta, pollen kan göra så att hjärtat börjar slå oregelbundet, eller påverkar blodet så att det koagulerar lättare och orsakar blodpropp.
 - En forskargrupp har kommit fram till detta resultat och nu skall fler forskare göra studier för att se om de kan bekräfta dessa teorier.

000521
Spela Lotto på Internet - helt gratis!
Vinn 25.000 svenska kronor helt gratis. Lyder det som en vild dröm? Nej det är det inte. Klicka in på www.gratispengar.com

000520
Utsiktstornet - tredje i ordningen
Många fötter kommer under sommaren att knalla alla trappstegen upp till toppen av utsiktstornet som står på Kinnekulles topp, för att beskåda den vidunderliga utsikten.
 - På Kullens topp har under lång tid brunnit vårdkasar, som varnat folk vid ofred, och kanske även som vägledning för sjöfarare på Vänern.

000515
Tandvårdsabonnemang
I regionen har det märkts att efter ungdomarna slutat kallas automatiskt till undersökning hos tandläkaren vid 19 års ålder så har besöken blivit alltmer sällan, med risk för försämrad tandhälsa.
 -  För att råda bot mot detta skall nu personer mellan 20 och 29 år kunna teckna ett tandvårds-
abonnemang.
 -  Priset kommer att anpassas efter personens tandhälsa och kommer att ligga mellan 300 och 2300 kronor för de två år som avtalet löper på, ett kostnadstak garanteras också.

000520
Vrakletning
Under nästa vecka kommer Vänermuseet att dyka i Vänern för att kolla upp tre stycken vrak som man lokaliserat vid tidigare dykningar.
 - Ett av vraken finns i Lidan och är troligen äldre än 1497, det var det året som torgbron byggdes, och båtar kunde inte längre ta sig vidare upp i älven. De två andra vraken som man skall undersöka finns i vattnen runt Läckö.
 - Kan ett av dom vara det så kallade Vänerns Wasa - vi lär nog få svar på det framöver.

000520
Avregleringen skapade kaos
Från den första november i fjol så var det fritt fram att välja vilken elleverantör man ville ha då avregleringen av landets elmarknad var ett faktum.
 -  Tyvärr var många elbolag inte förberedda på denna nya situation, man saknade i flera fall nödvändiga programvaror och kommunikationen mellan de olika bolagen fungerade inte som den borde. För privatkunder som bytt elbolag har det ofta tagit lång tid att byta leverantör, och åtskilliga är mäkta förgrymmade då de inte har fått någon elräkning sedan i november.
 -  Det har heller inte gått att få reda på hur mycket man är skyldig och när räkningen kommer att skickas ut har man heller inte kunnat lämna någon uppgift om. Det är säkert åtskilliga som bytte leverantör som nu ångrar att de gick på detta, och nu lagom till semestertider kan man se fram mot en saftig elräkning från årets mest energislukande månader.
 -  Ett är dock säkert, elbolagen lär inte acceptera att vänta lika länge på sina pengar som abonnenterna tvingats vänta på sina elräkningar. Fina erbjudanden gick det bra att gå ut med, men det är synnerligen dålig reklam för berörda bolag att inte kunna leva upp till dessa, och när elräkningen väl kommer och har lyckats betalats så kommer nog många att gå tillbaka till de elbolag de hade från början, och som man i de flesta fall inte hade dessa problem med.

000519
Förskolans dag
  Törnrosa med prins i en svängom
På torsdagskvällen anordnades förskolans dag i Hällekis skola, alla anhöriga var inbjudna för att se och lyssna till barnens uppträden. Folk strömmade till och snart var salen fylld, alla hälsades välkomna och sen framförde de olika avdelningarna sina sånger.
 - De äldsta barnen på Rödsippan hade rejäla röstresurser, och sången strömmade ut i hela lokalen.
 - Efter uppträdet var det dags för barn och föräldrar att sätta sig till bords och hugga in på den medhavda fikakorgen.
 - Barnen hade även odlat blommor i krukor, som man sålde för att få in lite glasspengar inför den stundande sommaren.

000519
Forshems kyrka återinvigs
På söndag den 21 maj klockan 11.00 förflyttas Forshem tillbaka i tiden, till år 1155. Vi hamnar då mitt i invigningsceremonin av Forshems kyrka, biskop Bengt den gode håller invignings mässan för dåtidens nobless, vilka är klädda i tidstypiska kläder.
 - Samtida psalmsång kommer att framföras av medlemmar av Forshems pastoratskör till ackompanjemang av tidstypiska musikinstrument, flöjt och mungiga.
 - Efter det att invigningen och mässan är avslutade så kan man besöka den medeltida marknaden som hålls utanför, och äta en medeltidsbuffé på Gästgiveriet i Forshem.

000519
Björn Borg inviger Festival 2000 i Töreboda!
Under tre dagar i juli kommer torget i Töreboda att förvandlas till en festplats med musik och underhållning för såväl yngre som äldre. Ett riktigt familjeevenemang! Festivalen kommer att bli en av de större i västsverige under sommaren och nu har festivalledningen också lyckats få med Björn Borg som invigare. En säker publikdragare som kommer att locka ännu fler besökare.

000519
Nya bryggor tar form
I småbåtshamnen i Hällekis jobbas det för fullt med att bygga nya bryggor. Den första av de två står nu strax klar, och sen går man vidare med brygga nummer två, som är den längsta.
 - Dessa bryggor skall ge 25 nya båtplatser och tio gästhamnsplatser, planer finns även på att man skall kunna ta hand om båtarnas toalettavfall framöver, men en anläggning för detta måste till.
 - Totalt kommer hela detta kalaset att gå på runt 150 000 kronor, man ansöker nu om bidrag till halva den summan av kommunen.

000519
Kyrkan mister medlemmar
I fjol så efter det att kyrkan skilts från staten, valde ca 30 ooo personer att lämna den Svenska statskyrkan.
 - Skara stift är ett av de som drabbats värst i landet, då omkring 4000 medlemmar valde att lämna kyrkan.

000519
Taxan för sophämtning höjs
Den första juli kommer sophämtningstaxan i Götene kommun att höjas rejält. För villaägare med sophämtning var fjortonde dag så kommer denna höjning att bli hela 36 %.
 - Anledningen till höjningen är att staten införde en deponiavgift för att avfall som går på tipp från och med den första januari i år, och nu måste man finansiera dessa avgifter med att höja soptaxan.

000518
Ljudvandring i Munkängarna
Under flera veckors tid har det pågått så kallade "ljudvandringar" i Munkängarna, det är Musik i Västs projekt "Klingande kulle" som arrangerar dessa för skolelelever.
 - I onsdags var pressen inbjuden att följa med på en av dessa vandringar.
 - Konstnären Per-Uno Pettersson informerade lite om hela projektet innan vi gick bort till Emilie Högqvists paviljong, där kom vi in i själva slutfasen av en ljudvandring med en skolklass från Råda.

000518
Ovanligt många spindlar i vår
Lider du av spindelfobi så får du se upp denna vår. Anledningen till detta är den hastigt påkomna sommarvärmen gjort att spindlarna nu kläcks i stor mängd och på en gång.
 -  Under en normal vår med värme som kommer gradvis kläcks de under en längre period och då märks mängden spindlar inte av så mycket som i år. Vi har många hundra olika spindlar i Sverige, och trots att de flesta är giftiga så är de inte farliga för människan, utan sitt gift använder dom till att bedöva sina byten med.
 -  En del av spindlarna är försedda med rätt kraftiga käkar så den kan bitas rätt rejält, men bettet ställer sällan till något större obehag för den drabbade.

000518
Kartläggning av avfallsförbränningen
Åtskilliga kommuner planerar att öka sin förbränningen av avfall. Men det satsas inte så mycket på att återvinna material eller kompostera.
 - Naturvårdsverket skall nu försöka bringa klarhet i detta och kommer nu att undersöka hur kommunerna i framtiden kommer att ta hand om sitt avfall.
 - Vissa länder har skatt på förbränning av avfall, och då förekommer det att det är billigare att exportera sitt avfall till bl.a. Sverige. Naturvårdsverket skall nu ta reda på vilka hur detta kommer att se ut i framtiden, man vill ju inte att landet skall bli ett centrum för sopförbränning.
 - Detta uppdrag har man fått av regeringen och senast den 30 juni i år ska uppdraget redovisas.

000518
Skaga kapell återuppbyggs
Någon gång under natten till söndagen den 2 januari så brann den sägenomspunna Skaga stavkyrka ner till grunden. Skaga kapell
 - Nu har bygg- och miljönämnden i Karlsborg gett klartecken för en återuppbyggnad. Insamlingar startade direkt efter branden för att man skulle kunna finansiera ett framtida återuppbyggande av Skaga kapell.
 - Den ursprungliga Skaga stavkyrka revs under folkets protester ner 1826, men att ha samlat in pengar under många år så byggdes kapellet återigen upp och invigdes på 1960-talet i samma stil som tidigare.
 - När den tredje i ordningen kommer att stå klar är oklart i dagsläget.

000518
Tranor har blivit problem för lantbrukare
Tranorna runt Hornborgasjön drar till sig mängder av fågelentusiaster varje vår, och mängden tranor har ökat drastiskt under det senaste årtiondet.
 - Detta är något som traktens lantbrukare inte är speciellt förtjusa i, då tranorna åsamkar allt större skador på känsliga grödor.
 - Hur detta problem skall lösas i framtiden håller man nu på att diskutera, då det annars är risk för att det blir en större intressekonflikt mellan lantbrukarna och fågelentusiasterna.

000517
Paroc återvinner sitt avfall
Den miljömässiga aspekten har under senare år börjat spela en allt större roll när det gäller försäljning och marknadsföring av ett företags produkter. Många konsumenter väljer medvetet en produkt som har en uttalad miljövänlig tillverkningsmetod och/eller innehåller miljövänliga ingredienser eller material.
Paroc AB

 - Paroc AB (fd Rockwool) i Hällekis har under detta året genomfört en rejäl miljöförbättrande åtgärd, då de nu har börjat att återvinna nästan allt sitt mineralullsavfall. Tidigare under åren har det körts omkring 20 stora lastbilscontainrar med avfall om dagen till företagets tipp vid Kåvaslottan utanför Forshem. Men nu har dessa avfalls transporter minskat ner till ett fåtal containrar i veckan, Paroc river nu ner sitt avfall istället, för återanvända det i processen.
 - Det rivna och finfördelade avfallet transporteras sen vidare till det relativt nystartade företaget Hällekis Brikett (som för övrigt Paroc AB
är delägare i) och som ligger nere på Cementas gamla industriområde. Där gjuts en brikett som efter torkning sen transporteras tillbaka till Paroc för åter ingå i smältprocessen och bilda nytt råmaterial till mineralullstillverkningen.
 - Det är ingen dålig miljövinst man gör då man har minskat ner sitt avfall som går till deponi av från ca 100 containrar i veckan till under 10 som det är i dagsläget.
 - Samtidigt tjänar man ju en hel del pengar på att slippa betala de dyra deponiavgifter som staten införde från och med 1 januari i år för varje ton avfall som körs på típp.

000517
Kinnekulles resta stenar
Stenar resta till minne av någon person eller någon speciell händelse är ett bruk som har anor från forntiden men förekommer flitigt även idag. Om vi skulle ta oss en titt på vad Kinnekulle har att erbjuda när det gäller resta stenar, får vi nog välja några få då utbudet är relativt stort om man räknar in alla de olika varianter som finns.

000517
Guckuskon på väg att blomma
Guckusko vid Hjämsäter
Den tidiga sommarvärmen har satt fart på blommorna i naturen, och Guckuskon (Cypripedium calceolus) är nu på väg att blomma ovanför Hjälmsäter, flera veckor tidigare än vanligt, normalt brukar det ske runt midsommar.
 - Guckuskon är utan tvekan en av våra ståtligaste blomväxter och den ger ett exotiskt intryck när man träffar på den i skogen. Välkänd och omtyckt av väldigt många, tyvärr så omtyckt att det händer att den grävs upp ibland för att pryda någon mindre nogaräknad persons trädgård. Passa på att åka och titta på denna ståtliga blomma, det tar inte så lång tid innan den har blommat över.

000517
Det går dåligt för regionen
En av de bidragande orsakerna till att den borgliga majoriteten i Västra Götalands regionen sprack i förra veckan var säkert att regionen går väldigt dåligt ekonomiskt.
 - I år hotas man av ett ekonomiskt underskott på 1,4 miljarder kronor, och håller denna trend i sig så kan man förvänta sig ett bakslag på över 3 miljarder år 2002.
 - För att balansera detta underskott så har man fått ta av regionens egna kapital, som vid bildandet av Västra Götalands regionen var 3,6 miljarder. Men med de nu väntade stora underskotten så lär detta kapital inte räckt särskilt länge.
 - Det har även talats om tvångsförvaltning av regionen, men enligt nu gällande lagar så finns det ingen möjlighet till detta.
 - De som var emot ett bildande av storlänet från början har nu fått mer vatten på sina kvarnar, och allt fler och fler förordar en splittring av regionen för att återgå till den tidigare länsindelningen och förvaltningen.

000516
Minnessten ser åter dagens ljus
Till minne av ett kungabesök
På den gamla Lidköpingsvägen, i närheten av före detta Kinnekulle handel, står det nu en minnessten som förmodligen tagits fram från sitt gömställe inne i en syrenhäck.
 - Det är säkert inte många som sett denna sten om den nu stått gömd inne i häcken, men nu har det röjts runt stenen så den står synligt och stenens bokstäver fyllts i så de nu åter är läsbara.
 -  Denna sten är rest till minne av ett kungabesök på Kullen på 1700-talet. Det var kung Fredrik I av Hessen , som regerade mellan 1720 - 1751, han ägnade med åren allt mer tid åt utsvävningar och nöjen då hans politiska inflytande minskade. Han passade väl då på att göra en tur till Kinnekulle och besöka godsen i trakten, njuta av vad som fägnades och och tillsammans med adeln ge sig ut på ett jaktparti i skogarna på Kullen.
 - På stenen står följande att läsa:
Följande är passerat den 24 september åhr 1728
War Sveriges konung Fridrich har sin middag spisat här
Då han på jakt på kullan war
Det stenen witne bär
Som mäster Per Stenhamar har satt upp för nåd han fick ?å kungen i wästplana war och i thes werckstad gick

 - Det står faktiskt "kullan" på stenen, men man får förmoda att det var en felstavning och inte hade annan innebörd. /red anm.

 - Finns det någon som vet mer om denna sten, eller känner till vad Fredrik I gjorde här på Kullen, så kan ni skicka ett mail till Hällekis Kuriren, så vi kan lämna mer information om detta besök och denna stens historia.

000516
Sverige köper etanolbilar
Ford har fått en stor beställning på 3000 eatnoldrivna personbilar. Det är olika intresserade i Sverige som gått ihop och gjort en gemensam storbeställning för att på så vis få ett bättre pris. Man får bilen 5000 kronor billigare än motsvarande bensindrivna bil.
 -  Sverige är ett av de första länder i världen som köper in så många miljöklassade fordon på en gång.

000516
Kommuner betalar sommarjobbare dåligt
För att kunna erbjuda så många ungdomar som möjligt sommarjobb så betalar kommunerna i Skaraborg medvetet en låg timpenning.
 - Många privata företag ger sina sommarjobbare en timpenning som ligger över 50 kronor i timmen, medan kommunernas timpenning ligger på 25 kronor.
 - Runt 800 ungdomar har fått sommarjobb i Skaraborgs kommuner.

000516
Besprutning av banvallar
Banverket har försökt att komma fram till andra metoder än besprutning när det gäller att få bort ogräset från banvallarna, men man har inte hittat någon metod som är lika effektiv.
 - Så nu kommer man i vår att börja bespruta ogräset med kemiska bekämpningsmedel för att sikten längs med våra järnvägar skall hållas på en bra nivå.

000515
Uppträde i Falkängen
Ett på söndags förmiddagen relativt öde Falkängen fylldes under eftermiddagen med besökare som kommit dit för att lyssna på orkestermusik en stund.
 - Det var Götene musikskolans paradorkester samt musikskolan från Agnered som uppträdde tillsammans på scenen i Falkängen, denna soliga och sommarlika majdag.
 - Orkestrarna hade under helgen samövat i Folkets hus inför detta uppträde, och man framförde ett tiotal olika musikstycken.
 - Åhörarna passade på att ta sig en fika under skyddande parasoller, medan de lyssnade till de olika musikstyckena som framfördes av de båda orkestrarna.

000515
Drive-in-bingon startade i Hällekis
På söndag eftermiddagen så startade säsongens första drive-in-bingo på Hellehof i Hällekis. Trots den stekande sommar solen och temperaturer runt 23 till 25 grader så hade det letat sig hit ett stort antal bingo entusiaster, det fattades inte så många bilar förrän parkeringen hade varit precis full.
 - HIF fick denna dagen en bra start på sin bingosäsong, och följande söndagar så kommer det att bli mer driv-in-bingo i Hällekis: 21/5, 28/5, 4/6, 11/6 och 18/6.

000515
Många väntas till jubileet
Det förväntas komma en hel del besökare till Husabys 1000-års jubileum den 14 juni, 5000 personer är ingen omöjlighet. Åtskilliga prominenta gäster är inbjudna, både Svenska och utländska.
 - Landets stats- och kulturminister är också bjudna till Husaby men har ännu inte lämnat något svar om dom skall komma till festligheterna.

000515
Svårt att boka besiktningstid
Bilprovningen har under en längre tid dragits med stora problem när det gäller överbelastade telefon- och bokningssystem. Bilprovningen har vidtagit olika åtgärder för att komma tillrätta med problemen, bl.a. så har man förlängt öppettiderna, nyanställt personal och anlitat företaget Proffice.
 -  För att förbättra servicen kommer man innan årsskiftet att införa ett gemensamt telefonnummer för bokning som gäller i hela landet. Det skall gå att boka besiktningstid dygnet runt årets alla dagar.
 -  För dom som har tillgång till Internet kan man sedan i februari sköta bokningen via Bilprovningens hemsida på adressen www2.bilprovningen.se.