- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet    ««  Till Ristat av Rist arkivet  


[ vecka 0109 ]
Hinner inte

Tiden går allt fortare ju högre upp i åldrarna man kommer. Snart är jag folkpensionär på riktigt, mätt efter den gamla skalan, och om jag ska dra några slutsatser av min ärvda gen-uppsättning (min far blev 84, min mor 76) så tar livet slut om 13 år. I värsta fall, eller bästa, hur man nu räknar. Och jösses så mycket kvar jag har att göra.

Projektidéerna bara rasslar fram, den ena efter det andra. T ex som det här med att försöka mana fram något alldeles speciellt för Kinnekulle del. Som kulturarv t ex. Eller varför inte republik.

Republiken Kinnekulle, det låter väl något det! Men jag är inte riktigt säker på att republiken ska styras av en president utan då hellre av Västergötlands egen drottning Helena som redan satt sina spår i trakterna och som nog kan manas fram igen på något vis. Ungefär som de där döingarna som just nu ställs ut i Berlin. Upphovsmannen där har letat rätt på några gamla lik, skalat av "det värsta", plastat in resten och sedan kommit på den lite udda affärsidén att låta folk komma och titta på spektaklet. Och dit kommer nyfikna i massor, somliga entusiastiska, andra skakade av vad de får se.

Gamla Helena finns nog dock kvar som relativt väl bevarade reliker någonstans och de skulle kunna fräschas upp med alla moderna till buds stående medel. Sedan kunde S:ta Helena få fortsätta sin drottninggärning i enklaven Kinnekulle, hon är ju redan utropad till Drottning av Västergötland och klarar nog av ytterligare ett litet rike. Där - i drottningstyrda republiken Kinnekulle - skulle det kanske kunna bli ett lågskatteparadis med lite nya förtecken eftersom dagens offshore-stater ser ut att börja sjunga på sista versen, påpassade som de är av Big Brother. Samt skidåkarparadis i en gammal skiffertunnel i Kinne-Kleva för att nu nämna en annan av mina vilda idéer.

Jag får naturligtvis stå mitt kast som dragit igång det här projektet och redan nått så långt att jag svårligen kan backa nu. Frågan är alltså hur jag ska hinna.

Under tiden som jag funderar på detta kan jag ju ändå avslöja lite om Helena själv eftersom hennes bakgrund finns rikligt skildrad på familjen Ribberheims sajt, lätt nåbar via HK:s lokala hemsidor.

Därifrån har jag hämtat följande uppgifter. Hon föddes 1102 vid Götene enligt en teori, eller vid Våmb enligt en annan. Hennes helgondag under medeltiden var den 30 juli i Skara stift och den 31 juli i riket i övrigt. Från i år har f ö Helena namnsdag den 31/7 från att tidigare blivit firad den 18/8. Men det är en helt annan sak.

Att hon blev helgon har bl a sin bakgrund i den vallfärd hon gjorde till Jerusalem 1138 och de ekonomiska insatser hon gjorde för kyrkan, för det var en rik kvinna, det här. Men två år senare, den 1 augusti 1140, samma dag Götene stenkyrka skulle invigas, stacks hon ned av svärdsmän som kommit för att hämnas en tidigare oförrätt. Men allt det här står att läsa på sajten http://home.swipnet.se/ribberheim/B/SanktaH.htm.

25 år senare blev Helena helgonförklarade av påven Alexander III. Hennes namn förknippas med olika mirakel och i Kinnekullebygden finns flera platser som minner om S:ta Helena. T ex dopaltaret i Medelplana kyrka och en källa i vägrenen nedanför Bosgården, också i Medelplana.

Visst skulle väl den här damen passa till drottning av Kinnekulle. Predikstolen vid Mörkeklev i Munkängarna vore väl lämpligt högsäte.

Ja, sedan är det bara att spåna vidare. Som vanligt bjuder jag in läsekretsen att komma med idéer om hur det här projektet skulle kunna utvecklas. Själv kommer jag dock blygsamt att hålla mig i bakgrunden. Vill bara vara katalysator, dvs initiera själva processen men i övrigt inte alls delta i densamma. Annars kan jag inte hinna allt annat jag måste hinna.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist". Skicka till ramky@telia.com DS.