000612 Snart premiär för "Vägen till Husaby" Får ca två år sedan fick Leif Olson en förfrågan från Götene kommun, om han ville sätta samman ett skådespel till Husabys 1000-års firande. Den 17 juni klockan 14.00 så sker uruppförnadet av spelet "Vägen till Husaby". Spelet uppförs i Biskopsborgen i Husaby, man kommer att bjuda på dans och musik, men även maktkamp och intriger. Under spelets gång så dyker det upp olika historiska personer, en del äkta och andra mytiska, kungar och drottningar, biskopar och munkar, och även den lokale bohemen och storjägaren Lasse i berget. Handlingen kommer att utspela sig vid den tiden då landet gick från asatron till den kristna läran, men man kommer inte att hålla så där strikt på tidsperspektiven, och hopp i historien förekommer då och då. Leif Olson är ingen novis i detta sammanhang, han har under åren satt samman och uppfört ett flertal olika spel som samtliga blivit mycket uppskattade, nämnas kan bl.a. En Midsommarnattsdröm som spelades i Munkängarna, Torpaspelen vid Torpa stenhus, sagan om Husaby, som för övrigt slutade där nu "Vägen till Husaby" börjar, omkring år 1000. Genom sina lokalt historiska spel har Leif bidragit till att väcka liv i intresset för den lokala historien, och han har gjort en avsevärd kulturgärning som på något sätt borde uppmärksammas. Klicka på (här) så kan du kolla på programmet för "Vägen till Husaby"
000612 Vattenfall AB ansöker nu om tillstånd att bygga det nya värmeverket i Götene. Detta kommer att försörja Arla med ånga och fjärrvärme till Götene tätort, och ersätter Arlas och Götenes gamla energicentraler. Värmeverket skall byggas norr om Arla, på andra sidan av väg 44. En biobränsleeldad panna på 25 MW och två reservpannor som är på 16 MW styck och som drivs av olja, kommer att installeras. Det kommer att produceras 140 GWh värme och ånga per år, och biobränsleförbrukningen kommer att ligga på 250 000 kubikmeter/år. Oljeförbrukningen räknas bli låg, bara runt 2500 kubikmeter/år, vilket är en avsevärd minskning mot vad som använts tidigare. Det medför även avsevärda miljövinster, bl.a. minskas mängden utsläpp av fossilt svavel och koldioxid med omkring 65 %, även mängden av kväveoxidutsläpp minskar med ca 15%. Anläggningens skorsten blir 40 meter hög, och man beräknar att det blir runt 1400 ton aska från anläggningen per år, denna kommer att spridas i skogsmarker. Då biobränslet är väldigt skrymmande så ökas transporterna till och från anläggningen från nuvarande 500 till omkring 2000 per år.
MaJa Information i Gössäter är ett företag som varje år sammanställer en liten turistguide i fickformat för Kinnekulleområdet. Kinnekulleguiden som den heter är framtagen på helt privat initiativ, och innehåller små korta beskrivningar om Kinnekulles olika sevärdheter. Det finns även en del annonser i skriften, men de är i stor utsträckning inriktade på turismen, ställen att bo på, saker att göra eller handla. Detta lilla häfte finns att köpa i de flesta affärer, bensinmackar, turistbyråer mm runt kullen, kostar endast tio kronor, och då får man fem koppar kaffe på köpet på olika matställen på Kinnekulle. En bra guide att ha i fickan för Kinnekulle turisten, ny som gammal.
000612 Det verkar var på modet att försöka bli av med sina tomma lägenheter till hugade norska spekulanter. Götene har lyckats med det på Vikingagatan och nu är det Skaras tur att försöka sig på något liknande. Det är det kommunala bostadsbolaget som nu annonserar i en norsk tidning, de skall sköta det hela själva, utan någon mellanhand som skedde i Götene.
000612 Under senare år har allt fler observationer av svart stork gjorts i Sverige. På andra sidan av Östersjön finns den i relativt stor mängd, men här i landet har den inte häckat sen 1953, men nu kan det kanske komma att ske igen, då observationerna blivit allt tätare. Storken är ca 1 meter lång och har ett vingspann på 185-205 cm, den brukar kallades odinsvala i nordisk mytologi.
Hällekis Kuriren » » » [ reload frames ]
|