- Internt - - Lokalt - - Kinnekulle - - Nytto - - Övrigt -
  ««  Till ettan     ««  Till nyhetsarkivet  


[ 010624 ]
Medeltidsmarknad och riddare på Läckö

Under midsommarhelgen anordnades det medeltidsmarknad och riddarspel vid Läckö Slott på Kållandsö.

Trafiken gick i strida strömmar ut mot Läckö på lördagen då HK var på besök, och det var så inte lätt att hitta en parkeringsplats.

På gräsmattan nedanför slottet hade många slagit sig ner i gräset för att avsmaka innehållet i den medhavda fikakorgen, medan en del andra valde att ta en kopp kaffe eller en bit mat inne på restaurangen eller cafét.

Uppe vid slottsmuren pågick det en medeltida marknad och många stånd stod uppställda. Här hittade man både kanderade mandlar, pilbågar, smycken, medeltidsdräkter och en hel del annat som relaterar till det medeltida, kringvandrande gycklare och spelemän underhöll med olika upptåg.

Ner i vallgraven framför slottet kunde man prova på att skjuta med pilbåge, och både ung som gammal passade på att testa.

Fram på eftermiddagen så samlades den mångtaliga publiken för att beskåda ett riddarspel som skulle gå av stapeln nere på vägen vid vattnet, sluttningarna fylldes av folk som ville titta på de färggranna riddarna och deras fartfyllda hästar.

Tornerspel förekom i Sverige från 1200-talets slut fram till sekelskiftet 1700 - 1800, bland annat i samband med kungliga festligheter som kröningar, bröllop och dop, men även som rena idrottstävlingar och uppvisningar.

På medeltiden var tornerspelen övningar för strid till häst och till fots, för att visa att man var beredd och kvalificerad för kommande krigiska bedrifter. Men det var inte bara sport och kamp, utan även en anledning för riddaren att visa upp sin vackra rustning och sina praktfullt utstyrda hästar.

Magnus Ladulås, introducerade riddarväsendet i Sverige, efter fransk förebild. I Alnö stagda av år 1275 föreskrevs skattefrihet åt den som fullt rustad, till häst, gjorde krigstjänst åt kungen.

De gästande riddarna på Läckö började sin uppvisning med att som första delmoment förevisa hur man klarade av "qvintanen", som är en en halvfigur av trä som står på banans mitt. Riddarna skulle med sin tunga stridslans träffa qvintanens sköld, som då svänger runt sin egen axel och kedjan med klotet kommer farande med en väldig fart, som han skall undvika att bli träffad av.

Nästa gren var "ringränning", då tas klotet med kedjan bort och ersätts med två olika stora ringar som riddaren skall rida förbi i full galopp och med sin lans försöka spetsa någon av dessa, helst då den minsta, publiken uppmanades att bua rejält om någoan av riddarna missade bägge ringarna, vilket även skedde vid något tillfälle.

Flera olika delmoment följde sedan och riddarna visade prov på stor skicklighet men både vapen och hästar, det var en mycket fartfylld tillställning som uppskattades stort av publiken, vilka även till slut utsåg dagens segrare, som traditionen bjuder.

Inne på slottet pågår nu även utställningarna "Barockens prakt" och "Kropp & själ - läkekonst genom tiderna", de yngre kan även delta i en medeltidsvandring där barnen kan roa sig med att söka efter biskop Brynolfs gömda skatt, och för de minsta barnen kan Fröken Råtta berätta om olika händelser som skett på slottet under 700 år.

««  Tillbaka till förra sidan