- Internt - | - Lokalt - | - Kinnekulle - | - Nytto - | - Övrigt - |
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet |
[ 010429 ] Kinnekulleträffen - dag 2
Redan strax efter fem på morgonen var de första av trollingteamen uppe och sjösatte sina båtar inför dagens fiske och efter sedvanlig information gick startskottet och 124 båtar stävad ut i prickrännan till en lovande dags fiske. Dimman låg tät över Vänerns vatten tidigt på morgonen men
Team Olsson från Töreboda fiskade i Dalbosjön, här högg det vilt på alla beten och redan klockan halv elva kom de in till kaj med sex fiskar, den största runt 8,2 kilo. Strax före ett rapporterar Team Joker från Moholm att man idag kommer att vara med och tävla om den största fisken, då man nu lyckats dra upp en lax som ligger
Vid fyra tiden så började det bli trångt i hamnen då alla båtar nu var på väg in med sin fångst och vissa skulle även ta upp sina båtar då det inte finns plats för alla i hamnen. Då vädret blev allt bättre och bättre fram på dagen så strömmade en hel del folk ner till Hönsäters hamn för att titta på båtarna och se hur fiskelyckan varit denna dagen.
Strax efter fyra började man väga fångsten för att få fram dagens resultat och ställningen totalt, man korade även dagens största fisk, och den hade mycket riktigt Team Joker från Moholm fått upp, den laxen vägde 9,780 kg. I morgon är det sista dagen för Kinnekulleträffen i trolling och segrarna skall koras, vem kommer att ha turen på sin sida och totalt vinna årets Kinnekulleträff, en dag till så vet vi svaret.
Resultat för lördagens fiske:
3. Nr: 60
Team Läcker från Hällekis låg i går på en 29:e plats med en fångst på 10,165 kilo och 131,65 poäng, idag hade man fått 2,69 kilo och ligger nu totalt på en 47 plats med en sammanlagd vikt på 12,855 kg och 168,55 poäng. I fjol så gick den totala segern till Team Wallstål från Motala, efter första dagens fiske så låg man på en 88:e plats men avancerade under lördagen till plats nummer 69.
Trolling - en fiskemetod som är på frammarsch
Trollingfisket efter insjöfisk utvecklades i nordvästra USA. Fisketokiga amerikaner ville åt de fem stora sjöarnas laxfisk och trolling var effektivast. I Sverige har metoden blomstrat under den senare hälften av 90-talet och idag finns det runt 300 000 utövare.
Internationellt så definieras trolling som släpfiske från båt med sportfiskeredskap, d.v.s. spö, rulle, lina och bete. Mer än något annat fiske är trolling ett lagarbete och därför t. ex. idealiskt som familjefiskenöje. Som regel kan man delta nästan oavsett ålder, kön och förkunskaper. Trolling är dessutom ett handikappvänligt sportfiske. Inga kast eller långa personliga förflyttningar krävs.
Trolling är en mycket sportslig fiskemetod. Ingenstans kan fisken bättre än i det fria vattnet visa upp sin styrka, snabbhet och uthållighet. Och ingenstans kan den matchas på en sportsligare utrustning än under djuptrolling.
Man kan släpfiska nära ytan och man kan släpfiska djupt. Oftast uppträder fisken ytligt och nära land under vår och höst. Under sommartid - när ytvattnet är uppvärmt - söker fisken i regel sin trivseltemperatur på djupet.
Vid yttrolling - vanligen fiske ned till 5-6 m djup - släpas betena 5-50 m bakom båten. Effektivast är att köra båten i S-kurvor samt variera hastigheten mellan 1,5 knop och 5 knop. Betena kommer då att gå på olika djup med skiftande gång. Långsammast kör man när vattnet är som kallast.
För att komma ned till 7-8 m djup är det vanligt att man placerar ett sänke (rullbly) 1-2 m framför betet. Än djupare 10-13 m kommer man med djupparavan. Allra djupast med en djuprigg. Sistnämnda är en separat utrustning som gör det möjligt att presentera lövtunna beten på 40-50 m djup.
När det gäller fiske med djuprigg så är Sverige - främst genom erfarenheterna från Mellerudsvattnen - ett föregångsland i Europa.
Några av de bilder som finns med i artiklarna om Kinnekulleträffen har HK fått tillstånd att använda av ansvarig för Götene Sportfiskeklubbs hemsida.
|